Édesburgonya

Édesburgonya (Batáta)

Vigyázat, tényleg nem krumpli! Ásványi anyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag, sokféleképpen elkészíthető zöldség, melyet főként gyökeréért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. A világ trópusi területein elterjedt, fontos népélelmezési növény.
Spanyol nyelvterületen batáta, Mexikó környékén camote, Polinéziában, Óceániában kumara, japán étterembe térve pedig az étlapon satsuma-imo néven találkozhatunk vele.

Magyarul a megtévesztő édesburgonya nevet kapta, pedig a burgonya gumó, míg az édesburgonya maga a gyökér, ami a tápanyagokat tartalékoló termés is egyben. Bár az édesburgonya hosszúkás alakú, tény, hogy külsőleg valóban nagyon hasonlítanak (ízre egyáltalán). Maga a növény sem hasonlít a burgonyához: hosszú, kúszó indái vannak, levelei nagyok, szív alakúak.
Két fő fajtája közül az egyik sárgás héjú és narancssárga húsú, ez elsőre inkább sütőtök ízű, a másik lilás héjú és világos húsú, ennek íze a gesztenyéhez hasonlít. Rendszeres fogyasztásával kialakul a semmivel össze nem hasonlítható édesburgonya íz- és illatvilág.

Megvásárolhatjuk a nagyobb áruházakban, különlegességeket is árusító zöldségeseknél, bár nem tartozik a legolcsóbb zöldségfélék közé. Választásánál ügyeljünk arra, hogy friss legyen, ilyenkor héja feszes, sima, tapintásra kemény legyen, rothadásnak jelei se legyenek rajta. Egy főzéshez mindig azonos fajtát vásároljunk és lehetőleg egymáshoz közel azonos méretűt (a nagyobbak néha fásak lehetnek).
Tároláskor a száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert +10 fok alatt a benne lévő cukor átalakul keményítővé, ezért mert megkeseredik.
Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, mint a burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is. Csak rozsdamentes késsel szabad vágni, mert a régi vas késektől azonnal feketedik. A hámozott, ill. felszeletelt batátát felhasználásig tegyük egy tál vízbe, mert a levegőn hamar oxidálódik.

Amerikában nemzeti eledel, főként a déli állomokban és főleg ősszel, a Hálaadás napja táján, például kandírozva pulyka és sonka mellé. Kentuckyban a sült édesburgonya szeleteket szalonnás pirítóson eszik. Az ún. kreol konyha fontos alapanyaga, a Dominikai Köztársaságban fogyasztják reggelire is. Kínában, Japánban az utcán árulják a sült édesburgonyát. Dél-kelet Ázsiában a leveleit és hajtásait is fogyasztják, amelyekben a gyökérhez viszonyítva sokkal több a C-vitamin és a béta-karotin.
A trópusokon – ahol a mennyiség nem akadály, hiszen az erre szakosodott gazdaságokban tonnaszámra termesztik – egyes fajtákon több kilós gumóóriások is előfordulnak. Itt új, ipari célú alkalmazása is elkezdődött: az édesburgonyából bio-üzemanyag, bioetanol is készül.

Főzhetjük, süthetjük, párolhatjuk, grillezhetjük, pürésíthetjük köretnek, fogyaszthatjuk főzelékként (bébiételként), keverhetjük sült zöldségek közé, lepényt, süteményeket, édességeket is készíthetünk belőle. Készül belőle liszt (így kenyér), keményítő és szeszesital is.
Remek alapanyaga lehet az egyéni kísérletezéseknek, általában elmondható, hogy a rebarbara, a sütőtök és a burgonya felhasználási módjaihoz hasonlít a felhasználási területe.
Sütőtökkel együtt is pikáns ízhatást érhetünk el. Jól harmonizál a fahéjjal, lime-mal, gyömbérrel, kókusszal, savanyú káposztával. Különleges és vitamindús csemegét lehet készíteni, ha a savanyú káposztába reszelt édesburgonyát keverünk.

Tipp gyerekeseknek:
10-15 dekás (kicsi) édesburgonyát megmosva, és hústűvel megszurkálva betekerjük alufóliába, majd 15-20 percre forró sütőbe tesszük. Ennyi idő alatt tökéletesen megpuhul, krémes lesz a belseje. Amikor elkészült, a fóliából kibontjuk, hosszában kettévágjuk. Kicsit hagyjuk, hogy kihűljön és kiskanállal, közvetlenül a héjából etethetjük a gyerekeket a nagyon finom, édes krémmel.

A nagyon egészséges gumószerűen megvastagodott húsos édesburgonya-gyökér a szuper élelmiszerek legfontosabb tagja.
Egyetlen közepes méretű édesburgonya szervezetünk számára biztosítja a napi  A, és C, vitamint, valamint magas rost tartalom mellett a kálium, magnézium, réz és mangán szükségletet.
Magas a szénhidrát tartalma, viszont a glikémiás indexe, a zsír- és koleszterintartalma alacsony, így neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.
Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.
Megtalálható benne az A, B (B1, B2, B6), E, C-vitamin tartalma (ez utóbbi 15-30 mg/100 g), és a fenti ásványi anyagokon kívül a vas, foszfor, nátrium, szelén és cink is. A többi zöldségféléhez viszonyítva sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló.
Gazdag proteinben és béta-karotinban is (a sárgás húsú fajtának magasabb).
Egy perui kutatközpont szakértőjének tanulmánya szerint az édesburgonyának gazdag ásványianyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot.

Ha szeretnél otthon édesburgonyát termeszteni, ezen az oldalon érdemes szétnézned! http://bionaturline.hu/batata/termesztese.html

Készítsd el ezeket az ételeket édesburgonya felhasználásával!

Cajun csirke, grillezett camembert, tört édesburgonyával, párolt cukkinivel, vitaminbomba-salátával

Egyben sült tűzdelt karaj édesköményes édesburgonyával

(források: wikipedia, bionaturline.hu, mindmegette.hu, házipatika.com)

 

 

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*