Édeskömény

Édeskömény – gumó, mag, kaporszerű zöld

Finom levesek, tésztaételek, zöldségköretek készíthetők a gumós köményből, de felhasználhatjuk zöld, kaporra emlékeztető leveleit is, magja pedig sokunk kedvenc fűszere. Az akár kétméteresre is megnövő édesköményt gyakran hibásan ánizsnak titulálják jellegzetes, valóban ánizsra emlékeztető íze és illata miatt.

A gumó levesként, köretként, nyersen, sőt akár édesen elkészítve is megállja a helyét. Fejenként egy gumót érdemes vásárolni, ha köretet készítünk belőle, salátához is számoljunk fejenként fél gumóval. Általában félbevágva vagy lemezeire bontva használjuk fel.
Sokan esküsznek a nyers édesköményre, szeretik főtt tésztára nyersen lereszelve is.
Az édesköményből vághatunk csíkokat és kínálhatjuk más zöldségek társaságában mártogatós szószokkal. Jól harmonizál a sárgadinnyével és a sonkával is, salátákban ananásszal és naranccsal is bolondíthatjuk.

Zöldje a kaporra hasonlít, ezzel halételeket lehet jól ízesíteni. Ánizsos íze miatt kedvelik.

A mag az édeskömény termése. Az édeskömény frissen zöld vagy barnás színű magja alapanyaga a kínaiak ötfűszerének. Fűszerezhetünk vele levest, főzeléket, édességeket is. Rozskenyerek kiváló ízesítője, olasz kolbászokban is van belőle.

Egészséges: C-vitamint, folsavat, A-vitamint is tartalmaz. Gazdag vasban is, kalóriatartalma viszont alacsony: 34 kcal/100g. Gyökerét vízhajtó, vesetisztító tulajdonságai miatt kedvelik, levelei segítenek a gyomorbántalmakban szenvedőknek, klimaxos panaszokra is ajánlják.
Az édesköményteát görcsoldásra használjuk, menstruációs és gyomorfájdalmak esetén is hatásos. Hashajtó teákhoz is adnak belőle, hogy a görcsöket csillapítsa. Hasfájós kisbabáknak is készítenek csipet édesköményből teát, hogy a megterhelő gázokat távozásra bírják. A fájós hasnak az óramutató járásával megegyező körkörös gyengéd masszírozásához készíthető belőle olaj: egy deciliter napraforgóolajba körülbelül két dkg édesköménymagot kell tenni, átlangyosítani, és pár napig állni hagyni, majd leszűrni. Kellemes testmelegen használható.
Szoptatós anyukáknál fokozza a tejtermelést.
Légúti problémáknál is jól használható, hurutoldó és köptető hatását régóta ismerik. Szemerősítőnek is mondják.
Kínában, Indiában kígyómarás esetén is gyógyítottak vele.
Már a régi egyiptomi nők használták az édesköményt kozmetikai célokra, különösen a szem borogatására. A vörös, gyulladt szemet letisztítja, megnyugtatja, a látást javítja, a fáradt, petyhüdt bőrt felfrissíti. Használható gőzölésre, lemosásra, keverhető krémekhez és pakolásokhoz. Tavaszi frissítő pakolást már egészen korán, az első zöld hajtásokból lehet készíteni, ha kefirrel, élesztővel és mézzel összeturmixololjuk.

Egyszerű édesköményt vetni. Magot akár patikában is vehetünk. Óriás termetű kaporhoz hasonló növényünk lesz, amelyik szereti a napos fekvést, hiszen a mediterrán vidékeken őshonos, de Indiától Afrikán át Amerikáig az egész világon megterem.

Fátyolszerű, világoszöld leveleit frissen, szárítva vagy mélyhűtve, teljesen érett barna magvait szárítva használhatjuk.

Készítsd el ezeket az ételeket édeskömény felhasználásával! 

Fetával, fokhagymával tűzdelt, baconnel borított csirkemell karamellizált édesköménnyel

Egyben sült tűzdelt karaj édesköményes édesburgonyával

Sertéshúsos taco

(forrás: mindmegette.hu, femina.hu)

 

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*