Fűszersók összetevői, készítése

Fűszersók összetevői, készítése

A fűszersó fűszerek és só keverékéből, a saját ízlésednek megfelelően készülhet. Általában szelet húsok, steak, vagy grillezett ételeknél, roston, nyárson, vagy WOK-ban sütés esetén használjuk. Ma már a boltokban is lehet kapni ilyen sókat, melyekben általában megtalálható az összetevők között a húspuhító adalék is.

Mégis érdemes egyes esetekben saját készítésű fűszersót alkalmazni, mert így jobban figyelembe vehetjük a család, vagy egyes családtagok ízlését.

Melyiket mihez?

Bazsalikom + só: salátákat, sülteket, halat, pulykamellet, padlizsánt fűszerezünk vele.
Bors + só: mindenféle húsokat, zöldségeket ízesítünk vele.
Kakukkfű + só: sültek, zöldségek fűszere.
Lereszelt, majd szárított citrom és narancshéj + só: halhoz.
Majoránna + só: grillcsirke és más szárnyasok fűszere.
Rozmaring + só: sültek, birka, gomba a legfinomabb vele.
Szárított zöldségkeverék + só: levesek ízesítője.
Szegfűbors + só: birkahúsokhoz.

Használata: A húsokat bekenjük a fűszersóval és a hús vastagságától függően 30-60 perc múlva sütjük ki. A csontos húsokat (pl. csibecomb) a csontok körül erősebben sózzuk be. A sót és a fűszeres sókat is felhasználják még – az ételek sózásán kívül, méregtelenítő ivókúrához, inhaláláshoz, bőr, és arcápoláshoz, meleg pakolás, vagy borogatáshoz, száj, és fog ápolására.

Aromás fűszersó
Hozzávalók:
• só,
• őrölt bors,
• szárított őrölt gyömbér,
• lestyán,
• őrölt paprika,
• szerecsendió.
Felhasználás: Ez a fűszersó aromadús, és a legkülönbözőbb ételek ízesítésére alkalmas.

Ételízesítő házilag
Hozzávalók:
• 20 dkg só,
• 25 dkg szárított vegyes zöldség,
• 1-1 evőkanál szárított petrezselyemzöld, zeller-zöld, snidling, vagy hagyma,
• 1 csapott teáskanál porított fokhagyma, vagy félannyi granulátum,
• 1-1 teáskanál borsikafű, sáfrányos szeklice és 1 teáskanál szárított lestyánlevél.
Elkészítése: A szárított zöldségeket kávédarálón finomra őröljük, majd összekeverjük a sóval. Légmentesen zárható műanyag dobozban tároljuk. A só miatt, mert a só magába szívja a levegő nedvesség tartalmát, és a keverék becsomósodik. (A fokhagymát el is lehet hagyni, a borsikafüvet akkor, ha szemes-borsot is szoktatok tenni a húslevesbe.) Megjegyzés: Ha valakinek egészségügyi problémája van, az készítse konyhasó helyett 15 dkg tengeri sóval.

Fűszersó halételekhez
Hozzávalók: ízlés szerinti arányban: szárított kapor, rozmaring, tárkony, őrölt bors, kakukkfű, petrezselyem, borsikafű, szurokfű, fokhagyma-granulátum (vagy dara), vöröshagymadara, morzsolt bazsalikom, citromfű, őrölt mustármag, aprított fűszerpaprika, tengeri só.

Grillzöldség fűszersó
• Tengeri só,
• szurokfű (oregano),
• kardamom mag,
• őrölt fekete bors,
• őrölt fehérbors,
• őrölt zöld bors,
• rózsabors,
• bazsalikom,
• lestyán levél,
• cukor,
• szárított fokhagyma,
• mustármag,
• zeller.
Felhasználási javaslat: A tasak tartalmát keverjük el 1-1,5 dl olajjal, és forgassuk meg benne a grillezni kívánt zöldségeket. Grillen vagy serpenyőben a megmaradt fűszeres olajjal locsoljuk meg és süssük készre.

Magyaros fűszerkeverék
Hozzávalók: 1-1 mokkáskanál majoránna, bazsalikom, kömény és koriander, 4-4 mokkáskanál borsfű és kakukkfű, 5-5 mokkáskanál porított mustár és édes-nemes paprika, 7 mokkáskanál porított zeller, 10 mokkáskanál só.

Paprikapüré
Elkészítése: 1 kg piros, érett, húsos paprikát kicsumázva, jól megtörölgetve ledarálunk, elkeverjük 20 dkg sóval, és másnapig állni hagyjuk. Ekkor egy késhegynyi benzoesavas nátriumot keverünk hozzá, kis üvegekbe rakjuk, szorosan lekötjük. Ugyanígy készíthetünk paprikapürét zöld- vagy paradicsompaprikából is.

Pásztorsó
Elkészítési idő:20 perc
Hozzávalók:
• 6 rész finom só,
• 2 rész granulált fokhagyma,
• 2 rész édes-nemes pirospaprika,
• 1 rész fehér- és fekete-bors (őrölt) vegyesen
Elkészítése: Egy rész bármennyi lehet, a dekától a teáskanálig. Kiválóan alkalmas zsíros kenyér, szendvics, sült húsok ízesítésére, stb. A kész kocsonyára szórva is remek! Ha csak kizárólag sült húsokhoz akarják használni, akkor bele lehet még keverni 1 rész őrölt köményt is. Mivel enyhén csípős a borsféléktől, a bors mennyiségét felére is lehet csökkenteni, de az eredeti keverék az igazi.

Pörkölt és gulyáskrém
Elkészítési idő:50 perc
Elkészítése: Végy azonos mennyiségű hagymát, csumázott paprikát és paradicsomot, körülbelül 1-1 kilót. A hagymát dinszteld le zsíron, a többit daráld le. Keverd össze őket, és keveréket főzd jó sűrűre. Passzírozd le az anyagot, keverj hozzá 10 % sót, 1 evőkanál őrölt köményt, és 1 evőkanálnyi cukrot, főzd tovább, míg mártás sűrűségű nem lesz. Öntsd üvegekbe, a tetejére ujjnyi olaj kerül, kösd le, és tedd dunsztba.

Pritamin nyersen
Elkészítése: 2 kg megmosott, felszeletelt piros paradicsompaprikát húsdarálón megdarálunk (vagy leturmixolunk), és elkeverjük 25 dkg sóval. Kis üvegekbe töltjük, lekötjük, és a kamrába tesszük. Használatánál vigyázzunk az ételek sózására!

Pritaminos ételízesítő
Elkészítési idő:1 óra
Hozzávalók:
• 2 kg pritaminpaprika,
• 2 nagy fej vöröshagyma,
• 3-4 paradicsom,
• 1 kis fej fokhagyma,
• 3 dl olaj,
• 2 ek só,
• 2 ek 10%-os ecet.
Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk és leturmixoljuk. Hozzáadjuk a sót, az olajat, az ecetet, és lassú tűzön, állandóan kevergetve, 10 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük.

Provanszi fűszerkeverék
Hozzávalók:
• 1 ek. szurokfű, kakukkfű, szárított petrezselyem, majoránna,
• fél evőkanál bazsalikom, zsálya, csombor, rozmaring, tárkony,
• 2 evőkanál tengeri só, fokhagyma granulátum,
• néhány evőkanál szárított zöldségkeverék.
A hozzávalókat összekeverjük, és darálóval finomra daráljuk.

Zeller-só
(őrölt zeller levél és só keveréke)
A grillsültek fűszerezésére alkalmas. Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kiváló leves ízesítő, vagy a zellerkrémleves alapjául szolgálhat. Fontos, hogy vesebetegek diétájában ne alkalmazzuk!

(forrás: hu.wikibooks.org)

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*