Gránátalma

Gránátalma

Különösen a hideg és borús téli hónapokban vihetünk egy kis élénkséget az ételeinkbe a gránátalmával. Lényegét – a lédús és ízletes magokat – a kemény héj alatt találjuk. Érdemes kipróbálni az „Istenek gyümölcsét” akár magok, akár lé formájában!

A gránátalma kemény pirosas-sárgás héjjal rendelkező, almaméretű (kb. 10 cm átmérőjű) és kinézetű bogyóhoz hasonlító gyümölcs. A lényege a vastag, kemény héj mögött megbúvó számtalan lédús, hártyákkal osztott édes-savanykás és csodálatosan piros mag, melyeken különálló, jellemzően vörös gyümölcshús van.
Íze leginkább a ribizlire emlékeztet, kissé rózsaillatú (gyakran használják fel rózsavízzel kombinálva).
A kezdetben zöld termés később fehér, sárgászöld, sötétpiros, vagy feketés ibolya színű lesz.
A legelterjedtebb a sötétpiros és a sárgászöld. Nyers fogyasztásra az édeskés típusok a legalkalmasabbak, legkellemesebbek, ezek terméshéja általában világos, fehéres színű.

A gránátalmát megvásárolhatjuk (általában darabonként) zöldségesnél, vagy nagyobb élelmiszerüzletek zöldségrészlegén. Mérettől függően valamelyest költséges, de az egészségesre, különlegességre és változatosságra vágyóknak megéri a kiadást.
Ne vegyük rossz jelnek, ha a héj kemény, attól a gyümölcs még lédús és ízletes (feltéve, hogy más sérülés nem látható rajta), csak kissé nehezebb kettévágni.
Éretten kerül kereskedelmi forgalomba, így utóérésre nincs szükség. A gránátalmák bőrnemű héjuk miatt nagyon kevéssé érzékenyek, jól tárolhatók: hűvös helyen heteken át, de szobahőmérsékleten is akár 2 hétig elállnak. Fagymentes, de hideg helyen (ideálisan +2 °C-on) akár több hónapig is tárolhatók, értékes tulajdonságaikat megtartva.

A gránátalmát mossuk meg, vágjuk keresztben ketté. A magokat kiszedhetjük villával, kiskanállal, vagy fakanállal kiütögethetjük,  kézi citromfacsaróval a levet kipréselhetjük (persze gépivel még egyszerűbb), amelyet felhasználás előtt esetleg leszűrhetünk.
Egy másik módszer szerint éles késsel vágjunk le a gránátalma kalapjánál egy szeletet. A magvakat tartó hártyáknál vágjunk bele a gyümölcsbe, majd merítsük 4-5 percre víz alá, hogy az értékes hússal körülvett magvak épségben kinyerhetők legyenek. Óvatosan nyomkodjuk ki a magokat, melyek lemerülnek a víz aljára, míg a héj a víz tetején marad. Szűrjük le, és már ehetjük is.
Ha több részre vágjuk, a magokat akár kézzel is kiszedhetjük a szivacsos (egyébként keserű) belsőből.
Óvatosan végezzük mindezt, mert a ruhán foltot hagyhat, és rendesen spriccel!

A gránátalma, és a gránátalmalé (grenadin) világszerte elterjedt élelmiszer. Nemcsak egészséges, de finom is.
Fogyasztható akár azonnal, nyersen, akár joghurtba, müzlibe szórva.
A gyümölcshús és a gyümölcslé különlegessé tehet vad- és szárnyas ételeket, mártogatósokat mártásokat (húsételekhez, halakhoz) valamint gyümölcssalátákat, desszerteket is.
Gyümölcsfagylaltok, likőrök, szirupok, lekvárok, sűrítmények, továbbá bor és ecet is készíthető belőle.
Az édes és savanyú termésűek levének keverékéből – vízzel vagy ásványvízzel hígítva – kellemes üdítőital készíthető. Több különböző koktél alapanyagaként használják érdekes íze és a színe miatt.
Mitikus jellege, csodálatos piros színe miatt kiválóan alkalmas Valentin-napi ételek készítéséhez.
Felhasználhatjuk színezésre (pl. kókuszreszelék).
Kiváló dekorációs alapanyag: pár szem magocska elegendő ételek dekorálásához, színesítéséhez.

Néhány egyszerű recept:

  • Kir Royal helyett készítsünk gránátalma levével (vagy sziruppal) finom és gyönyörű színű pezsgős koktélt, pár csepp elegendő a pezsgő átváltoztatásához.
  • Ízesítsünk vanília, madártej vagy joghurt fagylaltot kevés gránátalma-maggal és apróra vágott pisztáciával.
  • Pikáns saláta: készítsünk egy vegyes zöldsaláta levél alapot, ezt gazdagíthatjuk sült halloumival (Közel-Keletről származó, eredetileg kecske-vagy juhtejből készített, téphető szerkezetű, sós sajt – grillezésre kitűnően alkalmas, de nyersen is finom), vékonyra szeletelt édesköménnyel, vagy az egzotikusabb ízek kedvelőinek szeletelt mangóval, sült chilis garnélával; egyszerű citromos/zöldcitromos-olívaolajos öntettel nagyon ízletes és különleges étel.
  • Gránátalma szorbet: 2 gránátalma kipréselt levét keverjük el 2 evőkanál rózsavízzel (esetleg vodkával, vagy feketeribizli-likőrrel),  és 2-3 evőkanál cukorsziruppal vagy mézzel, majd fagyasszuk le egy lapos tálban. Tegyünk a mélyhűtő rekeszbe, 20 percenként keverjük át villával, és 2 óra múlva kész a különleges szorbet. Kiváló ünnepi desszert.
  • Egyszerű köret, de önálló étel is lehet a gránátalma magokkal és apróra vágott mentával, szeletelt (és pirított) mandulával gazdagított kuszkuszsaláta. Esetleg pár csepp olívaolaj, esetleg citromlé, és máris kész.

A gránátalma magas tápanyag tartalma miatt a szuperételek egyike.
Kutatási eredmények számos gyógyító hatást tulajdonítanak neki:

  • megközelítőleg háromszoros antioxidáns képességgel bír a vörösborhoz, a zöld teához, az áfonya- és a narancsléhez viszonyítva, amelyeket az eddigi ismereteink a legerősebb antioxidáns hatásúaknak tartottak
  • nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, flavonoidot (mint például antociánt és quercetin), gyümölcscukrot
  • leggazdagabb forrása az ellagsavnak nevezett természetes anyag
  • káliumban, C-vitaminban és kalciumban gazdag
  • lassítja a ráksejtek növekedését a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben; elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek számos beteg igazolta rendkívüli gyógyító-megelőző hatását az érrendszeri és rákos betegségek esetén.
  • kivont anyagai jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen.
  • gyümölcskivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását
  • napi egy pohár gránátalmalé fogyasztása egy év alatt az érfali lerakódásokat csökkenti
  • rendszeres fogyasztása vérnyomáscsökkentő hatású, csökkenti a vér sűrűségét, ragadósságát és az öregedéssel együtt járó vérrögképzési hajlamot is, ami az embólia és a szívinfarktus veszélyét jelentősen megnöveli, a vérhígítók és koleszterincsökkentők hatását növeli
  • szembeszáll a szervezet lappangó fertőzéseivel és visszafordítja az agyvérzéshez vezető krónikus gyulladásokat
  • fogyasztása 20 %-kal csökkentette az LDL (káros koleszterin) szintjét, egyúttal növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben,  illetve a vér koleszterin oxidációját 40%-al csökkentette
  • korlátozza a cukor felszívódását a belekben, ezért a cukorbetegség megelőzésében is szerepe lehet
  • ösztrogénhez hasonló hatású, hormonszerű anyagot, ösztront tartalmaz, előnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére, így depresszió és csontritkulás ellen is
  • a gyümölcsök közül egyedüliként képes többek között a bélrendszeri candida-fertőzést megállítani, hiszen gátolja a káros gombák, élesztőgombák és baktériumok szaporodását (sok fruktóztartalmú gyümölcs elősegíti a gombák szaporodását, a gránátalma meggátolja azok növekedését!)

A gránátalma számtalan jótékony hatását a szépségipar is kiaknázza.  Kivonata erősíti a bőrszövetet, gyulladáscsökkentő hatású. Ugyanakkor aktiválja a sejtregenerációt.
Fűszeres gyümölcsös illata érzéki hatást kelt, illatszert is készítenek belőle.

Hazájában, Görögországban még mindig a lét és megsemmisülés jelkép.
Mitikus gyümölcs, a sok apró mag  és színe miatt a termékenység, de a szerelem, a bőség ősi jelképe is.
Magas antioxidáns tartalma serkenti a vérkeringést (a nemi szervekben is), így vágykeltő ételként tartják számon.
Mivel nem támadják meg a férgek, a tisztaságot is kifejezi.
Álomban gránátalmákat látni, termékenységet, jó egészséget és hosszú életkort prognosztizál, de szexre való csábítást, felhívást is jelezhet.
Alternatív módon a vért reprezentálja.

Indiában a gránátalma héja és leve évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga. A gyümölcs megfőzésével fekete színű tinta állítható elő. A gyümölcs héjának segítségével sárga és fekete színű fonal készíthető.

Kóstold meg ezeket az ételeket gránátalma felhasználásával!

Cajun csirke, grillezett camembert, tört édesburgonyával, párolt cukkinivel, vitaminbomba-salátával

Camembert-rel töltött rétestészta áfonyás mártással, salátával

(források: wikipédia, tutitippek.hu, vitaminsziget.hu)

.

Egy Hozzászólás ehhez Gránátalma

  1. Katalin szerint:

    nagyon tetszettek a leírtak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*