Harissa

Harissa

Ez a fűszerkeverék észak-afrikai eredetű. Teszik taginékbe (fűszeres ragu), levesekbe és a terített asztalon is mindig megtalálható, kis tálkában, hogy mindenki ízesíthesse vele az ételét. Ahogy nálunk az Erős Pista, a harissa is kiváló pácnak.
Üvegben, lezárva, hűtőben hónapokig eláll.

A harissa otthon is elkészíthető:

Hozzávalók:
4 gerezd hámozott fokhagyma
25 dkg szárított piros chili paprika
vagy
25 dkg friss piros chili paprika
1 evőkanál köménymag
1 evőkanál koriandermag
2 teáskanál római kömény
1 evőkanál szárított menta
1 teáskanál só
1 és ¼ dl extra szűz olívaolaj

Elkészítés:
Gumikesztyűben eltávolítjuk a félbevágott chili paprika szárát és magját, a húsát forró vízben 5 percig puhítjuk (a szárított paprikát 30 percig). Lecsepegtetjük, turmixgépbe tesszük. Amíg a chili ázik, egy serpenyőben zsiradék nélkül, kevergetve 1-2 percig pirítjuk a köménymagot, a koriandert és a római köménymagot, amíg érezni kezdjük az illatukat. A háromféle fűszert (fokhagymát, mentát, sót) is a turmixgépbe tesszük, és apránként hozzákeverjük az olívaolajat, amíg egyenletes, sűrű krémet kapunk.

(recept forrása: gasztroabc.hu)

 

Készítsd el ezt az ételt harissa felhasználásával:

Marokkói húsgombóc paradicsomos csicseriborsóval, tortillába tekerve

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*