Kardamom

Kardamom – a szív fűszere, a fűszerek királynője

Hazánkban még nem túl elterjedt, pedig rendkívül sok ételt és italt ízesíthetünk vele, az íze pedig mennyei, még a leheletünket is felfrissíti. Rágó helyett rágjunk kardamomot! Arról nem is beszélve, hogy még szervezetünkre is jótékony hatással van.

A kardamom elnevezés, a görög kardia (szív) és amomum (fűszer) szavakból ered.
A fűszernövény egyébként, Elő-India délnyugati partvidékéről, a Malabár-part környékéről származik, ahol már ősidők óta fogyasztják.

Hüvelyestül vagy a termésfaltól mentesen, egész vagy őrölt állapotban kerül forgalomba. Zöld vagy fehér színű a magháza nem összetévesztendő a fekete kardamommal, ami egy másik fajhoz tartozó növény termése.
A gyömbérfélék családjába tartozó növény hüvelyes termésének fala semmiféle íz-, olaj- vagy illóanyagot nem tartalmaz, fűszerként a gyengén kámforillatú, édes, fűszeres ízű magvakat használjuk. Termesztése elég bonyolult, ráadásul csak kézzel lehet begyűjteni.
Ha tehetjük, egész hüvelyeket vásároljunk, mert a hámozott, esetleg őrölt termés sok íz- és illatanyagot veszít. Egészben tárolva – jól záródó üvegben – a fehér és a zöld hüvelyek korlátlan ideig elállnak.

Az Ezeregyéjszaka legszebb meséiben is többször említésre kerül stimuláló és gyógyhatása révén ez a sokoldalú növény méltán viseli a fűszerek királynője elnevezést.

Fűszerként kétszersültek, kalácsok, sütemények, likőrök, kekszek, gyümölcssaláták, kompótok, marcipán és a karácsonykor elengedhetetlen mézeskalács ízesíthető vele. Remekül harmonizál az íze húsokkal, süteményekkel is. Feldobhatjuk a tejberizst vagy akár a forralt bort is.
A világ össztermelésének 60%-a az arab országokba kerül, ahol főként kávé ízesítésre használják. Norvégiában darált húsételek (pl. kolbászfélék) fűszere. A svéd almapuding és az Indiában a tejes teát isszák ezzel a fűszerrel, valamint a szószok ízesítője, a curry, a garam masala és a különböző chutney-k egyik alapfűszere. A marokkói ras-el hanout, a jemeni zhoug vagy az etióp berbere is elképzelhetetlen nélküle.
Európában nem túl elterjedt, főként a skandináv országok használják.

A kardamom kiváló szélhajtó hatású (segíti a gyomorban és a belekben képződött gázok kiszabadulását), emellett étvágy- és emésztésjavító. Gyomorgörcs esetén is érdemes fogyasztani belőle, akár teaként is. Ehhez forraljunk fel vizet, majd ezt öntsük 2-3 teáskanálnyi kardamom-magra. Öt perc állást követően szűrjük le, a magvakat vegyük ki, és igyuk meg. Emellett serkenti a szívizmok működését és csillapítja a köhögést is.
Nevéhez hűen javítja a szív saját vérellátását, ezzel fokozza energizáltságát és működésének a gazdaságosságát. A szív ereinek, izomzatának rugalmasságát, ezáltal terhelhetőségét is növeli. Ha a sor még nem lenne elég hosszú, mint a legtöbb keleti fűszert, a kardamomot is afrodiziákumként is számon tartják.
Keleten önmagában is szokták fogyasztani: étkezés után – vagy csak úgy – a rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz.

Illóolajat, egyéb olajat, keményítőt, cukrot tartalmaz. Illóolajai közül az eukaliptol, a kámfor és a limonén érdemel külön említést. A citrusfélék héjában, a cseresznyében, a zellerben és az ánizskaporban is megtalálható limonénről azt érdemes tudni, hogy serkenti a szervezetben egy olyan enzim beépülését, amely antioxidáns, méregtelenítő és daganatmegelőző hatással is bír.
Cineoltartalma – amely az eukaliptuszolaj fő komponense – révén szájbetegségek, depresszió, nemi betegségek esetében is alkalmazható. Borneoltartalma, amely szintén számos illóolajban megtalálható, gátolja a vesekő kialakulását.

Tonizáló hatása miatt a kozmetikai ipar is felhasználja, illóolaja pedig a parfümök gyakori összetevője.

Fontos!
Epekő esetén nem javasolt a fogyasztása, mivel epekőrohamot idézhet elő. Heveny gyulladásokkal járó állapotokban, infarktus közeli állapotokban, vérzések, fekélyek esetén is kerülendő.

Készítsd el az alábbi ételeket kardamom felhasználásával (recepthez a képre kattintva):

Sörben sült oldalas karamellizált édesköménygumóval

Egyszerű marha-kofta kókusztejes-paradicsomos mártással, zöldbabos rizibizivel

Kardamomos-marcipános kalács

(forrás: wikipédia)

 

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*