Lágytojás + praktikák + 2 tojás-különlegesség

Lágytojás + praktikák + 2 tojás-különlegesség

A minap láttam meg ezt a képet – bárcsak ilyen egyszerű volna…

Csakhogy a főzési időt befolyásolja egyrészt a tojás mérete (fél-1 perccel több is kellhet, vagy kevesebb is elegendő), másrészt hogy a hűtőből veszed-e ki, vagy szobahőmérsékletű a tojás, sőt, még az is, hogy a főzővízzel együtt hűl-e ki, esetleg leöntöd vagy belemártod jeges vízbe…
Így pl. ha a hűtőből kivett tojást (alapszabályként: alapos mosást követően, az elrepedést kerülendő a tűzről lehúzva, míg óvatosan az ellepős) vízbe teszed, forrástól számolva pontosan 3 percig kell főzni, majd hagyni, hogy a vízzel együtt hűljön ki. Így elvileg olyat kapsz, mint a képen látható 2 perces.
Egy másik tipp szerint egy átlagos méretű tojást 8 percig kell főzni, majd azonnal jégkockákkal teli vízbe mártani. Így szintén a képen látható 2 perces lágy sárgát kapod.
Minden esetre: még ha kemény tojást szeretnél sem érdemes 10 percnél tovább főzni, mert a fehérje gumissá válik.

Praktikák még:
Ha forrástól számított 3 perc után lehúzod a tűzről, de még további 3 percig a vízben hagyod a tojást, egészen más íze lesz.

A tojássárgája úgy marad középen, ha főzés közben kanállal görgeted.

Könnyebb a főtt tojást tisztítani, ha a főzővízbe kevés ecetet és még sót is teszel, valamint a főzés végén jeges vízbe mártod. (Ha 1 liter vízhez 1 evőkanál sót teszel, fogyasztáskor már nem is szükséges sózni…)

Ha már keményt tojást főzöl, (akár) 10 másodperc alatt megtisztíthatod ezzel a módszerrel: a két végén megkocogtatod, ezzel kissé megtöröd, majd ezeken a helyeken eltávolítod a héját, végül az egyik markodban tartva a másik kezedbe kifújod a héjából. (Gyanús, hogy a befújásnál kisebb lyuk szükséges a héjra, míg az alján nagyobb.) Erről ezt a videót korábban már megmutattam:
https://www.facebook.com/photo.php?v=10200859432428549&set=vb.153632431445279&type=2&theater
Vagy itt is megnézheted egy másik rutinos „előadótól”:

Rutinos, mivel ennek a műveletnek az elsajátítása gyakorlást igényel.

Különlegességek:

Buggyantott/bevert/posírozott tojás:
Ha nem szeretnél a héjával bajlódni, egy kevés ecetet önts a főzővízbe, sózd, forrald fel, és üsd bele a tojást, így az egyben marad (igaz, nem teljesen tojásdad formájú lesz). Még biztosabb, ha egy kis merőkanállal, vagy tálkából ereszted a vízbe, miután kiskanállal megkeverve egy örvényt képeztél. Szűrőkanállal emeld ki a vízből, lecsepegtetés után fogyaszthatod). 2 perces főzéssel így is lágy lehet a sárgája, 4 perccel már kemény tojást kapsz.
Jó tudni: Ha könnyen emészthető formában szeretnéd fogyasztani a tojást, vagy emésztési gondjaid vannak, ez az elkészítési mód javasolt. 100 gramm 3 percig főzött tojás mintegy másfél óra múlva hagyja el a gyomrot. A kemény tojásnak ehhez 3 óra kell.

12 órás tojás (egyiptomi recept – Váncsa István):
Ha 12 órán át gyöngyöző, bő vöröshagyma-héjas, kissé étolajos vízben, vagy a sóletben főzöd, akkor az ígéret szerint az egész tojás különlegesen krémes állagú lesz, de legalábbis telt, füstös ízű. Kívülről tisztítás után a fehérje márványos, kettévágva pedig tejeskávé színű lesz.

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*