Lestyán

Lestyán

Más néven: magginövény, maggifű, orvosi lestyán, levescsík, lescsihán, lóstya

Ősidők óta termesztett impozáns megjelenésű fűszer- és gyógynövény. A klasszikus Maggi-keverék alapfűszere, innen ered egyik elterjedt neve is.
Nagytermetű, sarjakat is fejlesztő, évelő, amely másfél-két méter magas virágszáron hozza sárgás virágait és érleli be a magjait.
A zeller és a petrezselyem jó tulajdonságait, illatát egyesíti magában.
A levelét – ami igen kellemes, fűszeres illatú – frissen, vagy szárítva használhatjuk fűszerként, levesekhez, sültekhez. A szárat és a virágot az ételbe főzve, a zsenge friss leveleket viszont apróra vagdalva, csak tálalás előtt tegyük az ételbe. A lestyán levelei adják az erdélyi csorbalevesek jellegzetes ízét-zamatát.
Főzelékek, saláták, konzervek és diétás ételek fűszerezésére is kiváló.
A gyökerek 3–4 éves növény kiásásával nyerhetők. Mosás után hámozzuk, szeleteljük vagy kockázzuk fel. A gyökeréből, amely még erősebben fűszerez, mint a levele, meghámozva főzelék készíthető, reszelve salátába tehetjük. A fel nem használt mennyiséget szárítsuk meg.
A szárított levél és a gyökér porítva is tárolható jól záró edényben. A zöld levelet ledarálva, sózva is tartósíthatjuk.

A magja egészben, vagy őrölve sajátos ízt ad süteménynek, salátának, rizsnek, burgonyapürének. Erős aromájú, óvatosan kell bánni vele.
Likőrök készítéséhez, cukrászati termékekhez is használják.

Teája nagyon jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, elsődlegesen vizelethajtóként, ödémák levezetésére használják. Gyomorégésre az egyik legjobb gyógynövény. Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére alkalmas. Epe- és vesekőoldó teakeverékekben is igen hasznos. Kiváló háziszer a nikotin- és alkoholmérgezésekre.

Egy család lestyán-szükségletét 1-2 tő kielégíti.
A mély rétegű, nyirkos, tápdús termőhelyet kedveli, nagyon kötött, hideg talajon nem él meg.
Fényigényes. Termesztése megkísérelhető félárnyékban is, de ekkor jelentősen csökken az illóolaj-tartalma. Kevés napfényen a levelek szinte teljesen elveszítik jellegzetes zelleres illatukat, a gyökértörzsekben is 0,5% alá csökken az ízanyagok aránya.
Vízigényes. A terület és a talaj kiválasztásakor azonban nem az ún. vizenyősség a legfontosabb, hanem hő- és mindenekelőtt fényigényének a kielégítése. Mélyre hatoló gyökérzete akár 1 m-es mélységben is eléri a vizet.
Leveleit, hajtásait tavasztól őszig, bármikor szedhetjük, de a sárguló levelek értéktelenek. Júliusban-augusztusban virágzik.
A legcélszerűbben sarjak leválasztása és elültetése útján szaporítható.

Készítsd el ezt az ételt lestyán hozzáadásával:

Húsleves csigatésztával

(forrás: terebess.hu)

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*