Mangó-chutney

Mangó-chutney

Egy indiai fűszeres lekvár, amely az angolok által lett világhírű. Az igazi, indiai verzió, csupán a mangó és fűszerek főzött keveréke, amit frissen készítenek étkezés előtt. A nyugati, befőzött verziója inkább a lekvárhoz hasonlít, ami előre elkészíthető, és hűtőszekrényben tárolható.
Népszerűsége miatt rengeteg recept létezik az elkészítésére és a felhasználásával. Remek kísérője mártásként főtt húsoknak, sajtoknak, leveles tészta falatokhoz, ízesítője egyéb ételeknek, szendvicseknek, salátáknak.
Ideális saját-készítésű ajándék lehet, pl. karácsonyra sok-sok barát, rokon számára.

Mangó-chutney

Egyszerű, gyors, kis adagos mangó-chutney:
Hozzávalók:
1 mangó (akár még zöld, éretlen is lehet)
15 dkg barnacukor (ha érett a mangó kevesebb, akár a fele is elég lehet)
1 marék mazsola
5 dkg vaj, vagy margarin
1 kávéskanál mustármag
1 chili (friss, v. szárított)
1 lilahagyma
diónyi reszelt gyömbér
2 paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál currypor

bors
2 kávéskanál borecet

Elkészítés:
Az apróra vágott mangót héjastól apróra kell kockázni, ráönteni a cukrot és a mazsolát.
A vajon meg kell pattogtatni a mustármagot, rádobni a felaprított chilit, a felaprított lilahagymát, és a reszelt gyömbért. Hozzá kell adni a felkockázott paradicsomokat, préselve a fokhagyma-gerezdeket, a curryport, a cukros-mazsolás mangót, és gyakori kevergetéssel puhára kell párolni. Néha fel kell önteni kevés vízzel, hogy ne égjen oda. Végül sót, borsot és a borecetet kell hozzáadni.
Akkor van készen, amikor minden puha és a chutney besűrűsödött.
A maradékot lezárt üvegben hűtőben lehet tárolni.

A fenti fűszerek akár kiegészíthetők továbbiakkal, úgy mint: kurkuma, koriandermag, kardamom, római kömény, fahéj, szerecsendió, szegfűbors

Gyümölcsös mangó-chutney:
Hozzávalók (1 csésze = 250 ml):
2 nagy mangó
3 alma
fél kaliforniai paprika
1,5 csésze cukor
1 csésze aprított vöröshagyma
fél csésze mazsola
fél csésze ecet
3 evőkanál aprított gyömbér
1 evőkanál friss citromlé
2 evőkanál currypor
fél teáskanál fahéj
fél teáskanál őrölt szerecsendió
fél teáskanál só

Elkészítés:
A mangót és almát meg kell pucolni, apró darabokra vágni, majd felforralni a cukorral, az aprított paprikával, ecettel, hagymával és gyömbérrel. Kb. 20 percig sűrű lekvárrá főzzük takarékon, néha megkeverjük. Hozzáadjuk a citromlevet, curryport, fahéjat, szerecsendiót, sót, és 5 percig tovább főzzük.
Steril, meleg üvegekbe tölthető, hűlés után hűtőben tárolandó.

A fenti receptek kenyérsütőgépek lekvárkészítő funkciójával is elkészíthetőek.

Készítsd el ezt az ételt mangó-chutney ízesítéssel:

Édesköményes halfilé baconnel, petrezselymes édesburgonyával

Édesköményes halfilé baconnel, petrezselymes édesburgonyával

(forrás: mindmegette.hu, tutitippek.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*