Medvehagyma

Medvehagyma

Nevében a jelentése, vagyis a népi hagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét. A barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.
Népies nevei: kígyóhagyma, vadfokhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma, jurda.

Évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik.
Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen.
Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.
Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a – hasonló körülmények között élő – májusi gyöngyvirággal, illetve az őszi kikericcsel. Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé nem.
A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad.

Felhasználási területe széleskörű.
Akár önmagában rágcsálható, vagy (nyersen) feldarabolva, pl. vajas kenyérre szórva. Ha salátát csinálunk belőle, érdemes a megmosott medvehagyma-leveleket egy kis olajjal kikevert joghurttal nyakon önteni.
Léként kefírbe, joghurtba tehető.
Jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad azoknak. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele.
Főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest egyszerűen: nem kell társítani más leveles zöldséggel, csak vajon megfonnyasztani, alaplével felönteni, behabarni, sózni, borsozni. Egy másik változat szerint krumplit, hagymát, fokhagymát és tejszínt adhatunk hozzá.
A hűtőszekrényben tárolható pestóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom.
Régi, népi étel /pl. beré/ különleges ízhatású változatát adhatja.
Főzeléket is készíthetünk belőle, csak arra kell figyelni, hogy a medvehagyma ekkora mennyiségben már kissé csípős, így érdemes spenóttal, sóskával dúsítani. A medvehagyma leveleket a spenótlevelekkel együtt kell főzni, mikor megfőtt, botmixerrel krémesíthető, tejszínnel finomítandó, só és bors adható hozzá.
Húsokhoz is nagyon jól megy: tökéletesen helyt áll a fasírtban, és pl. a marhaszeletnek sem árt, ha medvehagymás fűszervajon készül (25 dkg vaj, só, fokhagyma, 2 dkg medvehagyma-levél).
A köretek esetében a tört krumplihoz is tökéletes társ, de nokedli-tésztába is bele lehet dolgozni.
Teaként egy evőkanálnyi apróra vágott medvehagyma-levelet kell leforrázni.

Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb, de eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb, ha lezárt nylon zacskóban lefagyasztjuk. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.

Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is, nagyon sokféle bántalomra használható. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen is jó, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.
Általában a hagymaformák idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő. Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít. A hagymaformák a védikus tanítások szerint radzsasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak.

FIGYELEM!
Enyhe vérlemezke-, azaz trombocita-összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg.

Készítsd el ezeket medvehagyma felhasználásával:

Medvehagymás pogácsa

Sonkás-medvehagymás quiche

(forrás: wikipedia)

 

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*