Mogyoróolaj

Mogyoróolaj

A mogyoróolaj név alatt a törökmogyoróból készült olajat értjük.

Kimondottan csemegeolaj, fenséges, lágyan mogyorós íze miatt akár fogyaszthatjuk önmagában: felnőtteknek tisztán 1 evőkanál, gyerekeknek 1 kávéskanál javasolt naponta, vagy ez a mennyiség joghurtba, müzlibe, dresszingekhez keverve is kifejti jótékony hatását.
Ajánlott és illik minden salátához, sütemények, péksütemények, túrós ételek készítésekor vagy párolt zöldségekhez, különösen a spárgához (olvasztott) vaj helyett.
Nem szabad túlzottan felhevíteni.

60%-ban tartalmaz zsíros olajat, 18%-ban fehérjét, nyomelemet (főként mangánt és ként), valamint rendkívül sokféle vitamin található benne. Tartalmaz C-, F-, D- és többféle B-vitamint – B1-,B2-, és B 6 vitamin tartalma fontos a vérképzésben, javasolt vérszegényeknek. Emellett E- és A-vitamin tartalma miatt, valamint a szelén miatt antioxidáns hatású. Említésre méltó gazdag szénhidrát és ásványi anyag tartalma, mint a kálium, kalcium, vas, foszfor és a magnézium.
Jó zsírokból tevődik össze, főként omega-9 zsírsavakból áll.
A kutatások szerint erősíti az immunrendszert, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, csökkenti a megemelkedett koleszterinszintet és feltételezhetően jótékony hatással van a vércukorszintre is. Külföldi kutatások alátámasztják kedvező hatását mell- és prosztatarák esetén.

Különféle bőrápoló termék összetételében is megtalálható, ugyanis kiválóan táplálja a bőrt, erősíti és feszesebbé teszi, segít fenntartani jó állapotát, valamint rugalmasságát. Különösen száraz és érdes bőr ápolására ajánlott.
Erősíti a hajszálereket. Az otthon készített arcápoló krémekhez-olajokhoz adagolva elősegíti a sejtregenerálódást és késlelteti az öregedést.
Ismert bázisolaj az aromaterápiában is.

Földimogyoró olaj

A szagtalan, nehezen avasodó olajat a földimogyoró terméséből állítják elő.

Nyugat-Európa és az Amerikai kontinens egyik kedvelt étolaja. Jellegzetes íze és illata miatt leginkább salátákhoz, zöldségekhez alkalmazzuk, jól harmonizál az íze a rukkolával, illetve a nyers spenótlevéllel is.
Maximális hőmérséklete 220 fok, ezért alkalmas a magas hőmérsékleten készülő ételekhez, amilyenek a Délkelet-Ázsiai konyha ételei. A tradicionális wokban készült ételek elkészítéséhez ezt használják.
A finomított fajták íztelenek, ezért ha szeretnénk a mogyoró ízét érvényesíteni, csöpögtessünk tálaláskor pár csepp pörkölt földimogyoró olajat az ételre.

Kedvező telítetlen zsírsavösszetételének (olajsav, linolsav) és E-vitamin tartalmának köszönhetően hidratáló és bőrápoló hatásáról ismert, valamint kiváló bázisolaj masszás-, és testolajokba. Gazdag még nyomelemekben, fehérjében, E-vitaminban, káliumban. Vérnyomás- és koleszterincsökkentő, kedvező hatása van az emésztőrendszerre, hatékony székrekedés esetén, cukorbetegségre, és gyulladáscsökkentő is (fitoszterol tartalma miatt).

A kozmetikumokon keresztül minden bőrtípusra alkalmazható, segít a száraz és igénybevett bőr regenerálásában. Bőrtápláló, hidratáló és könnyen felszívódik. Segít ekcémás vagy más bőrproblémák kezelésében is.

Általában

A növényi olajokat érdemes hűvös, fénytől védett helyen tartani, különösen felbontás után, mert fény és oxigén hatására könnyebben avasodnak, s E-vitamin-tartalmuk is csökken. Vigyázzunk, hogy sütésnél az étolajat ne hevítsük túl nagy hőmérsékletre (ne füstöljön), és a sütés időtartama is a lehető legrövidebb legyen.

Ha a megmaradt olajat újból fel szeretnénk használni, szűrőpapíron át kell szűrni, és úgy eltenni a következő sütésig (ezzel csökkenthető annak lehetősége, hogy az olaj túlhevítésekor esetleg keletkező káros bomlástermék, rákkeltő anyag a szervezetbe kerüljön.)
Az olajat legfeljebb két-három alkalommal lehet ismételten használni.
A növényi eredetű olajok bár kedvezőbb összetételűek, mint általában az állati eredetű zsírok, de ugyanannyi energiát tartalmaznak, ezért fontos, hogy a telítetlen zsírsavakban gazdag olajok felhasználási mennyiségével is óvatosan bánjunk.

Mogyoró allergiások legyenek elővigyázatosak! Használata során az allergiás reakció nem zárható ki!

Készítsd el ezeket a mogyoróolaj felhasználásával készített ételeket!

Citrommázas kuglóf

Füstölt lazacos Yorkshire-puding meleg, mázas bébicéklával

 

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*