Nyírfacukor

Nyírfacukor (Xilitol)

A xilitol a xilózból származtatható cukoralkohol, amit édesítőszernek használunk. Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben, sőt maga az emberi test is termeli.
Nyírfacukor néven is ismert, ami egy magyar fantázianév a xilitolra, és arra utal, hogy először nyírfából vonták ki, neve ellenére azonban ez is kukoricarostból készül.

A nyírfacukor egy újfajta kristálycukor, egy olyan természetes cukorféle, mely íz, édesítőérték, illetve felhasználás szempontjából szinte teljesen megegyezik a hagyományos cukorrépából vagy cukornádból készült kristálycukorral.
Az egészségre gyakorolt hatását számtalan tudományos teszt és tanulmány igazolja, továbbá, az egyre nagyobb számban érkező pozitív fogyasztói visszajelzések is.
A nyírfacukor ugyanúgy néz ki és ugyanúgy használható, mint a hagyományos cukor, ugyanakkor az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezője, mintegy 40%-al kevesebb kalóriát tartalmaz.

Tulajdonságok és előnyök, melyek a szervezetünkre jótékony hatással vannak (hosszú távú és rendszeres fogyasztás mellett érhetők el):

  • enyhíti a természetellenes éhségérzetet
  • csökkenti a cukor és szénhidrát iránti vágyat
  • elősegíti az emésztési folyamatokat, gátolja a székrekedést
  • alacsonyan tartja és segít stabilizálni a vércukorszintet
  • nem növeli a test inzulin szükségletét
  • alacsony kalória és felszívódó szénhidrát tartalma van (nem hízlal)
  • lassítja, sőt meg is állítja a fogszuvasodást (akár 80%-kal tudja csökkenteni a valószínűségét, apróbb szuvas foltok állapotának visszafordításában is sikeres),
  • megakadályozza a fogkőképződést
  • csökkenti a lepedékképződést
  • hozzájárul az ásványi anyagok fogzománcba történő beépüléséhez, amivel erősíti azt
  • vizsgálatok igazolják, hogy a xilites rágógumi gyerekeknél 40%-al csökkenti a középfülgyulladás kialakulásának kockázatát a szájflóra kedvező irányú módosításával
  • mérsékli a szájszárazságot
  • antibakteriális hatású (nem csak megtapadásukat és elszaporodásukat nem engedi, de ki is tudja mosni a kórokozókat a felső légúti szerveknél)
  • nem táplálja a kártékony baktériumokat szervezetünkben
  • igazoltan használható a gombás fertőzések, a Candida esetén is
  • lúgosító, méregtelenítő hatású
  • prebiotikumként is funkcionál (lecsökkenti a vastagbél pH-ját)
  • elősegíti a kalcium és B vitaminok felszívódását

Felnőttek, gyermekek, cukorbetegek, várandós kismamák, fogyni vágyók és candida-diétán lévők is egyaránt biztonsággal fogyaszthatják.
A fogak szempontjából is az egyik legjobb édesítőszer. Az esti fog- és szájápolást követően alkalmazott xilitol ápolja és védi a fogakat és a fogínyt, vagyis szemben a cukorral nem káros, ha éjszakára a fogakon és a szájban marad.

A nyírfacukrot ajánlott hideg-meleg ételek, italok készítésénél, receptjeink bármilyen megváltoztatása nélkül. Használhatjuk sütemények, torták, főtt és sült ételek, desszertek, fagylaltok, likőrök édesítésére.
Jegyezzük azonban meg, hogy antibakteriális hatásánál fogva nem nyújt táptalajt a gombaféléknek, így nem alkalmas élesztővel készült ételek, mint például kelt tészták készítésére.

Érdemes figyelembe venni, hogy fogyasztása a hozzászokási periódusban gyorsítja az emésztési folyamatokat, az érzékenyebbeknél hasmenést is okozhat. Javasolt a 4-5 hetes hozzászoktatási időszak, mialatt a hagyományos cukorról fokozatosan térünk át a nyírfacukorra. (A hashajtó hatás napi küszöbértéke felnőtteknél 150 gramm, gyermekek esetében 40 gramm.)

NE!
Míg emberi fogyasztásra korlátlanul fogyasztható, addig kutyáknak (és egyéb háziállatnak) ne adjunk xilitolt, mert az ő szervezetüknek már 1–2 gramm is életveszélyes lehet. Kisebb mennyiségű xilitol májkárosodást okozhat náluk. Ha egy kutya xilitolt evett, akkor azonnal értesítsük az állatorvost.

Készítsd el legalább ezt az ételt nyírfacukor felhasználásával!

Erdei gyümölcsös túrótorta

(forrás: wikipedia, nyirfacukor.hu, biosziget.hu)

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*