Qinoa

Qinoa

Qinoa

A paraj és a cékla családjába sorolható növény kinézetre lágyszárú, lisztes, egynyári növény, mely 1,8-2 méter magasra is megnő. Leginkább a hazánkban is termő piros és fehér libatopfélékre hasonlít, viszont a virágbogara kurtább, levele és magva sárgás-fehér.  Levelei spenótra emlékeztetnek, jelentős keményítőtartalmú, a köleshez hasonló szemes terményét, magjait a szár csúcsán hozza, melyeket a gabonafélékhez hasonlóan használják fel. Pedig rendszertanilag nem gabonaféléről van szó, latin nevének jelentése: álgabona (quinoa pszeudocereália).

Qinoa

Dél-Amerikában a magját vízben vagy tejben megfőzik és pépesen fogyasztják. Szokták lisztté őrölni is, azután megpörkölik, és gabonaként használják fel. Termőterületén a levelét is fogyasztják, ám hazánkban csupán magja kapható.

Qinoa

Felhasználása:
A boltokban háromféle quinoával találkozhatunk: a magok lehetnek elefántcsont színűek, pirosak vagy feketék. A szín és az íz között némi összefüggés tapasztalható. A legenyhébb ízű az elefántcsont-színű mag, a piros és a fekete kissé ropogósabb szerkezetű, és cseppet erőteljesebb aromájú.

Qinoa

Apró gyöngyszemekhez hasonló magjainak kellemesen semleges íze van, ezért akár édes, akár sós fogásokat is készíthetünk belőle. A semleges ízhez semleges állag párosul, melynek köszönhetően igen sokoldalú élelmiszer.
Használhatjuk köretnek, kásának, főételnek, levesbetétnek vagy desszertnek. Tehetjük müzlikbe, könnyű, friss salátákba, és belekeverhetjük töltelékekbe is. Még akár egy vegetáriánus krokett alapanyaga is lehet.  Bármely fogásban helyettesítheti a rizst vagy a kölest.
Elkészítése egyszerű, hisz igen gyorsan, 10-15 perc alatt megfő.
A felületét kesernyés ízű szaponinok borítják, ezért érdemes jó alaposan megmosni, mielőtt felhasználnánk. (A szaponin funkciója, hogy távol tartja a rovarokat és a madarakat a növénytől, így a növényvédelmet a quinoa maga megoldja!)
Ha főzés előtt átpirítjuk, kellemes diós ízzel gazdagodik az ételünk.
Az apró magvak egyébként főzéskor nagyon felszaporodnak, kétszeresükre, háromszorosukra dagadnak! 
A quinoa magját ki is lehet pattogtatni, kapható kipattogtatott formájában is.
Lisztjéből önállóan, vagy búzaliszttel keverve kenyeret, süteményt, palacsintát sütnek, illetve létezik már quinoa ital is.

Élettani hatásai:
A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb „gabona”, nem hiába tartották az inkák a „Magok Anyjának”.
Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és ß–karotint. (Ez utóbbi három fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához, ezért sportolók számára különösen ajánlható, valamint a daganatmegelőző étrendnek is hasznos összetevője is lehet.)
Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs).
Lassan lebomló szénhidrátforrás, sok rosttal. Cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, fogyókúrázók, kismamák, idősek számára is javasolható. Méregtelenítő kúrák nagyszerű alkotóeleme lehet. Ha belevágsz a májméregtelenítő kúrába, ne felejts el beszerezni egy adagot!
Minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Igen figyelemreméltó a lizin, cisztin és metionin tartalma. Fehérjetartalma 13,3-15,2%. Összehasonlításul a rizs fehérjetartalma 7,4 %, a búzáé pedig 11,7 %. Vegetáriánusoknak, vegánoknak különösen ajánlott, bátran helyettesíthetőek vele az állati fehérjék.
Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Lúgosító hatással is bír, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló.
Zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főként telítetlen zsírsavakból tevődik össze.

Készítsd el ezt az ételt quinoa felhasználásával:

Fokhagymás-rozmaringos szűzérmék sárgarépás quinoaval

(forrás: antalvali.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*