Repceolaj

Repceolaj

A repcemagból kinyert olaj arany- vagy zöldessárga színű. (Zöldes-barnás színét a klorofilloknak vagy klorofill-származékoknak köszönheti.) A jelenleg forgalomba hozott repceolajok – a jó minőségű nemesített alapanyagnak és korszerű gyártási technológiáknak köszönhetően – semleges ízűek és illatúak.

A kedvező élettani hatások eléréséhez a különböző vad-repce fajtákat keresztezik és nemesítik, ennek következtében a reformétkezés területén a kedvező Omega-3 zsírsav összetétele miatt javasolják a fogyasztását. Nem elhanyagolható előny, hogy a repceolaj használatának köszönhetően az Omega-6 és az Omega-3 zsírsavak aránya is kedvező 3:1-re állhat be, ami jelenleg a többi fogyasztott zsiradék miatt egy átlagos amerikai esetében többnyire 10:1.
Csökkenti az összkoleszterin-szintet, és a vércukorprofilt is képes javítani. Karotin-tartalom (A-vitamin előanyaga) szempontjából kiemelkedő természetes vitaminforrás, 3,3 mg karotint tartalmaz 100 g-ban. A-vitaminra van szükség a zavartalan növekedéshez, a csontfejlődéshez, továbbá az immunfolyamatokhoz, a látás és a hámszövet épségének a fenntartásához. Jelentős E-vitamin tartalma javítja az A-vitamin felszívódását, azáltal hogy védi azt az oxidációs folyamatoktól.
Amerikai kutatók úgy vélik, a repceolaj használata a mindennapos főzésben védelmet nyújthat a vastagbélrák kialakulásával szemben. (A repceolaj a kísérletben patkányonként közel 60 százalékkal csökkentette a daganat előfordulási gyakoriságát, az előforduló tumorok méretét pedig 90 százalékkal szorította vissza!)
A kutatók szerint bár a lenmagolaj sokkal több az egészségügyi előnyöket biztosító omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a repceolaj, ez utóbbit mégis sokkal könnyebb beilleszteni az étrendbe. Úgy vélik, hogy a repceolaj legnagyobb előnye abban rejlik, hogy fel lehet használni a mindennapi főzésben.

A finomított repceolaj jól bírja a hőterhelést, így akár a napraforgóolajat is helyettesítheti a sütésben, párolásban. Alkalmas húsok, zöldségek, burgonya sütésére. A szűz vagy a hidegen sajtolt repceolajat salátakészítéshez, tésztaételek, zöldségek ízesítésére használhatjuk.

Ha valaki mégsem akar megválni a bevált napraforgóolaj ízétől, a számos hazai olajkeverék kézenfekvő megoldást nyújt a mindennapokhoz. Választhatunk napraforgó-, repce-, kukoricacsíra-étolaj keveréket, de létezik már repce-, olíva-, napraforgó-, pórsáfrány olajkeverék is. Hogy melyik olaj mellett döntünk, azt nagymértékben befolyásolhatja pénztárcánk, és az elkészítendő étel jellege.

A repceolaj az elmúlt években nemcsak konyhában hódít magának egyre nagyobb teret, hanem mindemellett a biodízel üzemanyagok előállításának fő alapanyagává is vált.

(forrás: weborvos.hu, házipatika.com)

Készítsd el például ezeket az ételeket repceolaj felhasználásával:

Marokkói húsgombóc paradicsomos csicseriborsóval, tortillába tekerve

Gazdag ricottás penne

 

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*