Szárzeller

Szárzeller

Szárzellernek, rúdzellernek, angol zellernek és halványított vagy halványító zellernek hívják. Magas víztartalom és kevés kalória jellemzi.
Fogyaszthatjuk nyersen, egészséges nassolnivalóként, finom zöldségchips készíthető belőle. Ehetjük levesekbe téve, salátákhoz, pirított zöldségekhez, egytálételekhez adva, vagy pürének elkészítve. Még a gyerekeknek és a finnyásabbaknak is könnyen lecsúszik.

A zeller az ernyősök családjába tartozik, így közeli rokona a kapor, az édeskömény, a petrezselyem és az ánizs is. Míg a hagyományos zellernél a gumót fogyasztjuk, a szárzeller gumóját nem lehet megenni, itt a levélnyeleket fogyasztjuk. Ezek a 30-40 cm hosszú, 3-4 cm széles, ropogós, húsos részek lédúsak, kellemes, enyhén borsos ízűek. Színük lehet fehér, világossárga, zöld, pirosas és csíkos is. A belső leveleket a zeller szívének is hívják, ezek a legfinomabbak. A halványítás egyébként úgy zajlik, hogy a növekvő zellerszárat földdel eltakarják vagy eleve mély árokba vetik, így a napfény hiánya miatt elveszíti sötétzöld színét, és íze is kevésbé erőteljes. Az eljárás miatt helyesen a halványított zeller lenne az elnevezés, mégis sokan hívják halványító zellernek.

A rostokban gazdag szárzeller nyersen a legfinomabb. A fogyókúrázók kedvelt étele, hiszen kalóriaértéke igen alacsony, 100 grammban mindössze 14 kcal van. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, vitaminokat és nyomelemeket is.

Nyersen, a tövek és levelek levágása és alapos mosás után darabolhatjuk, szeletelhetjük, és már fogyaszthatjuk is. A franciák is ezt teszik, hiszen a nyers zöldséges crudité (ejtsd: krüdité) egyik legfontosabb zöldsége a szárzeller. Salátába téve izgalmas ízt kapunk, de mártogatósnak is kiváló. A leveleket megtöltve hidegtálakra is készíthetünk gusztusos hajócskákat. Egy sajtos besamelmártással finom vacsora a csőben sült zárzeller. Az igazi Waldorf saláta is szárzellerből készül. Sokan a zellerkrémlevest is szárzellerből készítik.

(forrás: mindmegette.hu)

Készítsd el ezt az ételt szárzellerrel:

BBQ szűzpecsenye zöldséges rizzsel

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*