Vigyázz a gombával!

Vigyázz a gombával!

A nem mérgező gombák is megbetegíthetnek, ha nem jól bánunk velük!

A gombák közül aránylag kevés alkalmas emberi fogyasztásra, ezért ha a természetben gombát szedünk, körültekintően kell eljárnunk! Az ehető gombákat a mérgezőktől nehéz elkülöníteni, ehhez szakértelem, tudás, tapasztalat szükséges.
Nem csak a mérgező gombától lehet megbetegedni. Egyes étkezési gombák csak alapos sütés-főzés után fogyaszthatók, mert hőre elbomló méreganyagot tartalmaznak. A nem mérgező gombák is megbetegíthetnek, mert a gomba nehezen emészthető és a gombás étel gyorsan romlik – áll a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal figyelemfelkeltő tájékoztatójában.

Gombagyűjtés
Csak olyan gombát gyűjtsön étkezésre, amelyet már jól ismer. Az elöregedett, férges példányokat ne szedje le, hagyja a termőhelyen.
A gombákat szellős, tágas gyűjtőkosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba tegyük, különben befülled, összenyomódik, összetörik.

A nem ismert gombákat hagyjuk a természetben, vagy ha valamely ismeretlen gombát mégis el akarunk vinni további meghatározás céljából, gondosan különítsük el a többitől. A tönk tövével együtt kiemelt gomba megkönnyíti a meghatározást.

Gombák otthoni tárolása
A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellenőrzött gombákat a lehető leggyorsabban, 24 órán belül el kell készíteni és fogyasztani. Feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni. Fóliába semmiképpen ne csomagoljuk!
Ha vadon termő gombát szedünk, minden esetben kérjük ki szakképzett gombaszakértő véleményét! Minden piacon, ahol vadon termő gombát is árulnak, van gombaszakértő. A hétvégi ügyeletek helyszíneiről jó, ha előzetesen tájékozódik! A gombavizsgálatot a piacok ingyenesen végzik. Ha olyan gombát készít el, melyet nem ismer, érdeklődjön a gombaszakértőtől az elkészítési szabályokról!

Gombás étel készítése:
•  A gombák tisztítása során a szár végét (egyes gombafajtáknál az egész szárat) levágjuk, hámozni általában nem kell. A rovarrágott, férges részeket dobjuk el.
•  Bő, hideg vízben többször mossuk át, de ne áztassuk.
• Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztítás-előkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben enyhe mérgezést, vagy egyéb kellemetlenséget okozhat.
Ezért például:

•  tuskógomba szárának alsó 2/3-át ne használjuk fel, s egyéb részeit is legalább 20 percig főzzük;
•  a szegfűgomba szárát dobjuk ki;
•  az őzlábgomba tönkje csak szárítva (és porítva) használható;
• a tőkegomba tönkje ugyancsak túl rostos, ezért ételkészítéshez ne használjuk fel!

• A gomba nehezen emészthető étel, ezért lehetőleg daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg az ételt.
•  Gombaételt ne tegyünk el a következő étkezésig. Kis mennyiségű mintát 48 óráig érdemes megtartani!
•  Kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatottan allergiás embereknek gombás ételt ne adjunk!

Teendők gombamérgezés esetén
•  Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni.
•  A mérgező gomba nem csak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is!
•  Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5-6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző.
• Vigye magával az orvoshoz a gombamaradékot vagy annak tisztítási hulladékát!

Ismerje meg a gyilkos galócát!

Aki gombagyűjtést tervez, legalább a gyilkos galócát ismernie kell! Ez jóízű, szép, de halálosan mérgező gomba. Lemeze fehér, gallérja és bocskora van. Ha csak kis törmeléke is bekerül a gyűjtőkosárba, már mérgezést okozhat! Különösen kifejletlen, zárt, fehér tojás alakú fiatal példányai téveszthetők össze ehető gombák fiatal példányaival.

Ne feledje!
•  Ha nem szakértő, ne gyűjtsön vadon termő gombát.
•  Ha mégis gyűjt, csak a jól ismertet szedje le.
•  Vizsgáltassa meg gombaszakértővel.
•  Minél előbb készítse és fogyassza el.
•  Bármilyen tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz!

(forrás: weborvos.hu)

Készítsd el az alábbi gombával készült ételeket!

Csiperkés-körtés pirítós

Laskagombás csirkemell grillezve, sütőtökös-zsályás rizottóval

Gombamártásos tészta almás-kéksajtos salátával

Gombakrémleves kéksajtos-salátás pirítóssal

Legényfogó leves

Tejszínes csirkemell ínyenc módra

 

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*