Worcestershire-szósz

Worcestershire-szósz

Ejtsd (kb.): vorszesztörsájör-szósz
Érlelt, ecet alapú folyékony ízesítőszer, melyet szardellával, szójaszósszal, hagymával, melasszal, fokhagymával, tamarinddal, korianderrel, szegfűborssal ízesítenek, majd legalább két hónapig érlelik.

A legenda szerint egy Indiából hazatért angol lord, bizonyos Sandys úr, Worcester városában két gyógyszerészre bízta, hogy alkossák meg kedvenc ízesítőjének mását. Megtették, de az eredmény katasztrofálisra sikeredett, ezért a pincébe száműzték, ahonnan csak évek múlva került elő. Ezalatt új ízzé érlelődött, és megszületett a Worcestershire szósz.

Átlényegít egy finom marhahúslevest, grillezéshez, pácoláshoz is nagyon finom, egy szelet frissen sült marhasteak kiváló ízesítője. A Bloody Mary-nek és a Caesar salátának is fontos alkotórésze.

A Worcestershire szósz felbontás nélkül akár évekig eláll a konyhában, de felbontás után is hosszan tárolható. Az üveget mindig fel kell rázni használat előtt.

Tudj meg többet a szardelláról is!

Készítsd el ezt a Worcestershire-szósszal készített ételt:

Hamis piri-piri csirke héjában sült rozmaringos krumplival, grillezett paprikával, rukkolával

 

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*