Gazdag és gyors grilltál

Gazdag és gyors grilltál

Gazdag és gyors grilltál

Hozzávalók:
2 egész csirkemell
fokhagyma-granulátum

frissen, durvára őrölt tarka bors
olívaolaj
1 fej fokhagyma
kisebb fej karfiol
2 közepes cukkini
grillzöldség fűszersó
2 nagy paradicsom
1 paprika
1 közepes fej lilahagyma
fél citrom
1 kis doboz tejföl
őrölt feketebors
kis csokor petrezselyem (vagy bazsalikom)

Elkészítés:
A csirkemell húsát a csontról levágtam. (A csontokat leveshez szoktam eltenni.)
Lemetszettem a medalionokat, valamint hosszában, vastagságában is kettészeltem. Egy nagyobb sütőpapír felére helyezve, a másik felét ráhajtva nyújtófával óvatosan megveregettem, hogy nagyjából mindenhol egyforma vékony szeleteket kapjak. Mindkét oldalukat sóztam, meghintettem fokhagyma-granulátummal (de akár magával a fokhagymával is bedörzsölhető, csak ez most így egyszerűbb volt), és – a gyerekeknek szánt darabokat kivéve – durvára őrölt tarka borssal is megszórtam. Kevés olívaolajat löttyintettem rájuk, majd egymáson végigsimítva – hogy a másik oldaluk is olajos legyen – a felforrósított grillserpenyőbe raktam.
(Grillserpenyő hiányában az olívaolajat a serpenyőben kell felforrósítani.)
A serpenyő méretétől függően 2-3 adagban, félidőben fordítva sütöttem ki a húsokat. Miután mi fokhagyma-rajongók vagyunk, így 1-2 gerezdet félretéve, a fej többi darabját (héjastul) a húsok mellé dobtam, de figyeltem, hogy ne égjenek meg, így azokat hamarabb kiszedtem.
Közben sós vízben 8-10 perc alatt megpároltam a rózsáira szedett karfiolt. A cukkiniket megmostam, végüket levágtam, kb. másfél centisre karikáztam, a fűszersóval megszórtam és alaposan összekevertem.
A húsokat tálalásig melegen tartottam, a visszamaradt pecsenyeszafton a cukkini-karikákat egymás mellé rakosgatva, egyszer fordítva, az enyhén fekete grill-foltok megjelenéséig sütöttem.
Ezalatt egy tálba vagdostam a megmosott paradicsomokat, paprikát, belekarikáztam a megtisztított lilahagymát. Picit sóztam, és egy fél citromból csorgattam rá valamennyi levet, majd összeforgattam.
A tejfölbe belepréseltem a félretett fokhagymát, sóztam, borsoztam. Ebből került a tálalótányér közepére, mert mindent jól esett belemártani.
Végül az egészet aprított petrezselyemmel szórtam.

Gyors, laktató, egészséges étel, mindenkinek ajánlom!

Tudj meg többet a fűszersókról!

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*