Gesztenyekrémes rumkókusz-golyós szupertorta

Gesztenyekrémes rumkókusz-golyós szupertorta – még csak nem is bonyolult!

Gesztenyekrémes rumkókusz-golyós szupertorta

Hozzávalók:
5 tojás
22 dkg cukor
1 citrom leve
18 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
1 csomag sütőpor
2 dl habtejszín (előhűtve)
25 dkg gesztenyemassza (mirelit, kiolvasztva)
5 dkg mascarpone sajtkrém
néhány csepp rum/rumaroma
2 tábla étcsoki/tortabevonó
pici vaj/olaj
kb. 60 dkg rumkókusz csokigolyó (ez a mennyiség az egészet befedi)
dekorcsoki
dekorgyöngyök

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztottam, a sárgákat habosra kevertem 20 dkg cukorral, a citrom levével és 2 evőkanál vízzel. A lisztet elkevertem a kakaóporral és a sütőporral, majd beledolgoztam a sárga masszába.
2 dkg cukorral felvertem a tojások fehérjét, és óvatosan azt is hozzáforgattam vigyázva, hogy a legkevésbé törjön a hab.

Az eredeti recept szerint félgömb alakú, kivajazott, kilisztezett kb. 20 cm átmérőjű formába kellett volna simítani, nekem viszont ilyen nincs, így a 26 centi átmérőjű kapcsos tortaformámba tettem.

180 fokra előmelegített és alsó-felső sütésre kapcsolt sütőbe toltam, 30 percre (de akár 10 perccel is több kellhet, inkább az a mérvadó, ha a beleszúrt fogvájóra már nem ragad tészta).

Kivettem a sütőből, néhány perc pihentetés után rácsra borítottam, és amikor teljesen kihűlt, a magasságát 3 felé vágtam (a félgömb alakút akár 4-re is lehet).

A felvert habtejszínből, a puha gesztenyemasszából, a mascarponéból, a rum/rumaromából puha krémet kevertem, amit a tortaszeletek közé töltöttem.

Az étcsokit vízgőz fölött megolvasztottam, pici vajat kevertem hozzá, hogy kenhető krémet kapjak, és bevontam vele úgy a tortát, hogy az oldalára is kerüljön. Egy kicsit hagytam dermedni, majd sütőpapírból vágott csíkokat csúsztattam a torta alá (így felfogva a felesleget). Először megszórtam csokidekorral az oldalát, utána szép sorban kiraktam a rumkókusz csokigolyókkal.
(Ha félgömb alakú a torta, akár az egészet befedheti, bár nekem a szélén így is eléggé csúszkáltak, fogalmam sincs, hogy a torta alsó felére tapasztandó golyók hogyan állnak ellen a gravitációnak).

Nekem egy malőrből kifolyólag a rumkókusz-golyók mennyiségének csak a fele volt adott (30 dkg), és a hiány csak menet közben derült ki, amikor már nem tudtam pótolni, úgyhogy rögtönöznöm kellett. Sajnáltam, mert ha hamarabb tudtam volna, a golyókat akár szív alakban is rakhattam volna… Mindenesetre a tetején kimaradt részt dekorgyöngyökkel szórtam, ami legalább jól harmonizált a rózsaszín tortapapírral, és a szülinapossal együtt ünneplő kicsi gyerekeknek is örömet okozott.

A sütőpapírcsíkokat óvatosan eltávolítottam, hűtőbe tettem, hogy a csoki véglegesen megdermedjen. (Később alányúlva akár emelhető is – pl. egy tortatartóra –, mert annyira stabil a csokinak köszönhetően.)

A férjemmel egyetértésben mi a krém mennyiségéből a duplát is el tudtuk volna képzelni. Felvágva nemhogy nem volt az eredeti kép szerinti vastagságában (még annak ellenére sem, hogy csak 2 felé kellett osztani), de alig látszott!
A többiek szerint viszont elegendő volt, máskor is így készítsem…
A döntést így rád bízom!

Az eredeti kép:

Gesztenyekrémes rumkókusz-golyós szupertorta

(forrás: Meglepetés magazin)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*