Gombakrémleves kéksajtos-salátás pirítóssal

Gombakrémleves kéksajtos-salátás pirítóssal – megéri a kicsi többlet, mert nagy a különbség II.

Hozzávalók:
1 nagyobb fej vöröshagyma
olívaolaj

bors
zöldségleveskocka
5-6 kakukkfű ágacska
5-6 gerezd fokhagyma
30-35 dkg csiperkegomba
fél teáskanál szarvasgombaolaj (elhagyható)
tejszín
4 szelet pirítóskenyér
fél csokor fodros petrezselyem (vagy bármilyen zöld saláta, nekem madársaláta volt itthon)
fél-fél piros és sárga/zöld alma
fél citrom leve
5 dkg kéksajt
durvára tört dió

Elkészítés:
A hagymákat kockára vágtam, amit egy kisebb fazékban felhevített 2 evőkanál olívaolajra tettem. Sóztam, rámorzsoltam egy leveskockát, a kakukkfüvet is – lehúzva a fás száráról, 4 gerezd fokhagymát préselve, majd rövid pirítás után a csiperkéket tisztítva, felvágva. Fedő alatt levet eresztett, majd 1 liter forró vízzel öntöttem fel.
4 szelet kenyeret pirítottam, a sütőt 200 fokra és grillező funkcióra kapcsoltam.
Elkészítettem a salátát: a madársalátára (eredetileg a fodros petrezselyemre) fél-fél almát reszeltem, meglocsoltam a fél citrom levével és 1 evőkanál olívával, majd összeforgattam.
A kenyerek mindkét oldalát bedörzsöltem 1-2 gerezd fokhagymával, kéksajt-darabokat fektettem rájuk, megszórtam durvára tört dióval, és betettem a sütőbe annyi időre, míg a sajt megolvadt (mire éppen készen lett a leves).
A leves ízlés szerint selymesre, vagy durvára lehet törni botmixerrel, felönteni ízlés szerint tejszínnel, még egyet rottyantani, ekkor lehet a szarvasgombaolajat is hozzá adni, majd forrón tálalni.
A kéksajtos pirítósra halmoztam a salátából, ezt haraptuk a leves mellé.

Ha bejön ez a recept, mindenképpen nézd meg ezt is:
Gombamártásos tészta almás-kéksajtos salátával – megéri a kicsi többlet, mert nagy a különbség I.

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*