Gombás-spenótos tagliatelle

Gombás-spenótos tagliatelle – húsmentesen is finoman

Gombás-spenótos tagliatelle

Hozzávalók:
olívaolaj
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg friss csiperkegomba

őrölt fehérbors
4-5 ág kakukkfű (v. 1 kávéskanál szárított)
35 dkg spenót
fél evőkanál liszt
2-3 dl tejszín
30 dkg tagliatelle tészta
parmezán

Elkészítés:
A gombát és a vöröshagymát megtisztítottam, vékonyra szeleteltem.
Egy magasabb falú serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon megfuttattam a karikázott hagymát, majd a fokhagymát is belepréseltem, de ezzel már csak óvatosan pirítottam, nehogy megégjen. Hozzáadtam a gombát, sóztam, borsoztam, majd a fás száráról lehúzva beleszórtam a kakukkfüvet is. Fedő alatt néha átkeverve 10-15 perc alatt megpároltam a gombát, mialatt megtisztítottam a spenótot: a vastagabb eret kitépkedtem, majd egy világos színű tálban – hogy jól láthatóak legyenek a homokszemek – alaposan átmostam. Ez annyit jelent, hogy bő vízben jól megforgattam, majd – mivel a homokszemek az edény aljára kerülnek – átszedtem egy szűrőbe. Kiöntöttem a vizet, visszaraktam a spenótot, újra felengedtem, alaposan átforgattam, átszedtem a szűrőbe, kiöntöttem a vizet, és ezt 6-7-szer megismételtem addig, míg tiszta nem maradt a víz. Ekkor már a gombához raktam. Amikor összeesett, rászórtam egy kevés lisztet, felöntöttem a tejszínnel, ami hamarosan besűrűsödött. Ha szükséges, még lehet utófűszerezni.
A tagliatelle tészta-fészkeket 8-9 perc alatt főztem ki forró sós vízben, leszűrve kevés olívaolajjal locsoltam meg.
Tálaláskor a tésztára szedtem a raguból, és parmezánnal szórva tovább finomítható.

A kifőtt tésztát szűrés nélkül közvetlenül a raguba is lehet tenni, majd összeforgatni, ez esetben a liszt elhagyható, hiszen a tésztából a vízbe kifőtt keményítő elvégzi a sűrítést.
Kompromisszumos esetben a gomba lehet üveges, a spenót pedig előtte felengedett mirelit…

Mivel a gyerekek kedvéért volt gombás, miattam spenótos és tejszínes, ha a húsimádó férjemnek is kedvezni szeretnék, akkor legközelebb a tészta sonkával töltött cannelloni lesz…

Tudj meg többet a parmezánról!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*