Grillezett csirkemell mandulás-datolyás kuszkusszal, tepsiben sült édesköménygumós cukkinivel

Édesköménymaggal fűszerezett grillezett csirkemell mandulás-datolyás kuszkusszal, tepsiben sült édesköménygumós cukkinivel

A kuszkuszt a sült zöldségekkel – melyeket a mennyiséget megtartva akár variálhatsz/behelyettesíthetsz pl. padlizsánnal, brokkolival, szárzellerrel, zellergumóval, sütőtökkel, édesburgonyával, sárgarépával is – és a szósszal, mint vegetáriánus egytálétel önmagában fogyaszthatod. Nálunk húsnak kerülnie kellett mellé. A családi kedvenc csirkemell, a köretben visszaköszönő fűszerrel hintve, és a lehető legkevesebb olajjal sütve – hogy minél egészségesebb legyen – tökéletes kiegészítés volt hozzá…

Édesköménymaggal fűszerezett grillezett csirkemell mandulás-datolyás kuszkusszal, tepsiben sült édesköménygumós cukkinivel

Hozzávalók:
húshoz:
1 kg csirkemellfilé (nagyjából 2 egész)

frissen őrölt bors (nekem általánosan színes van az őrlőmben)
őrölt édesköménymag
olívaolaj
körethez:
250 ml, kb. 20 dkg kuszkusz
tengeri só
2 dkg vaj
2-3 dkg mandulapehely
5 dkg aszalt datolya (elhagyható)
1 maroknyi mentalevél
3-4 kisebb cukkini (kb. 50-60 dkg)
2 db nagyobb édesköménygumó
1 kaliforniai paprika
1 lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
fél póréhagyma (kb. 10 dkg)
3 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál fehér balzsamecet
1 kávéskanál köménymag (egész)
1 kávéskanál édesköménymag (egész)
1 kávéskanál őrölt szegfűbors
frissen őrölt bors
2 evőkanál olívabogyó
szószhoz:
2 gerezd fokhagyma
1 zöldcitrom
evőkanál aprított bazsalikom, koriander/petrezselyem
2 evőkanál extra olívaolaj
2 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál méz
1 csípős zöldpaprika

Elkészítés:
A sorrend az általánossal szemben fordított, ugyanis jelen esetben a hús sült meg a leghamarabb, és a kuszkusz párolódott rövidebb ideig, mint ahogy a zöldségek a sütőben megsültek. Pedig az sem volt több 25 percnél.

A sütőt 200 fokra és alsó-felső sütésre, felső grillező funkcióra kapcsoltam, majd tehát a zöldségek előkészítésével kezdtem: a cukkiniket, édesköménygumókat, paprikát megmostam, a lilahagymát, fokhagymát letisztítottam, a póréhagymát hosszában kettévágva, a rétegek közé beengedve a folyó vizet szintén megmostam.
Egy nagyméretű tálba raktam a kb. 1 centis karikákra vágott, egyébként hámozatlan, csak a végeitől megfosztott cukkiniket.
Az édesköménygumók fás szárát levágtam, kaporlevélkéit félretettem, az alján látható torzsavéget is levágtam. Ha akad a külsejükön hiba, az kivágandó. Vékonyabb cikkekre vágva a cukkinikhez adtam. A paprika csumáját kivágtam, hosszában kettévágtam, a lilahagymával, és póréval együtt karikáztam. A fokhagymát felaprítottam, valamennyi mehetett a tálba.
Meglocsoltam az olívaolajjal, a fehér balzsamecettel, megszórtam tengeri sóval, a két féle egész köménymaggal, a frissen őrölt borssal. Mivel csak egész szegfűborsom volt itthon, néhány szemet mozsárban porrá zúztam, így adtam a zöldségekhez. Még az olívabogyót kellett volna, de azt elfelejtettem…
Tiszta kézzel az egészet alaposan átforgattam, hogy minden zöldségre jusson a zsiradékból, ecetből.
A sütőm tepsijébe sütőpapírt fektettem, a zöldségeket beleöntöttem, elrendeztem.

Tepsiben sült cukkini édesköménnyel

25 perc alatt készre sütöttem.

Tepsiben sült cukkini édesköménnyel

Fél liter vizet felforraltam. A kuszkuszt üvegtálba mértem, hozzákevertem a mandulapelyhet. A forró vízbe tettem a tengeri sót, és a puha vajat, amit oldódásig kevertem. Ráöntöttem a kuszkuszra annyit (nálam közel az egészet), hogy 1 ujjnyival ellepje. Lefedtem, majd hagytam párolódni (ez nagyjából 10-15 perc volt).

A csirkemelleket megmostam, leszárítottam. A vastagságukat kettészeltem, 8 szeletet + 2 kis medaliont kaptam. Egy nagyméretű vágódeszkára sütőpapírt tettem, a húsokat rajta elrendeztem, mindkét oldalukat sóztam, borssal szórtam, vékonyan őrölt édesköménymaggal hintettem (óvatosságból a gyerekeknek szánt szeleteknél a két utóbbit elhagytam).
Egy másik sütőpapírt a tetejükre fektetve nyújtófával lehetőleg azonos vastagságúra veregettem. A sütőpapírt leemelve kevés olívaolajat löttyintettem rájuk, egymáson végighúzva az aljukat is olajoztam, majd forróra hevített grillserpenyőbe tettem.
Oldalanként néhány perc alatt sisteregve aranybarnákra sültek.

Míg a husik 2-3 adagban pirultak, összeállítottam a szószt: a fokhagymákat egy üvegtálkába préseltem, az alaposan megmosott zöldcitrom héját belereszeltem, majd kettévágva a levét is belefacsartam. Hozzáadtam az aprított petrezselymet, bazsalikomot, az olívaolajat, a mézet, és az apróra vágott zöldpaprikát (kellett volna még, de én ezt a gyerekek miatt kihagytam). Alaposan elkevertem.

Az aszalt datolyát kettévágva kimagoztam és csakúgy, mint a leöblített mentaleveleket, és a félretett kaporlevélkéket felaprítottam.

A mandulás kuszkuszt villával átforgattam, tálaláskor a tányérra szedve belőle elsimítottam, a datolyából szórtam, majd a zöldségekből szedtem rá. Mellé hússzeletet fektettem, a szószból is adagoltam a tányérokra, megszórtam a mentával, a kaporlevélkékkel…
és végül a dicséreteket bezsebeltem…

Tudj meg többet a kuszkuszról és az édesköményről!

(a köret forrása: gasztrokaland.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*