Grillezett különleges húsgolyók, fullos zöldsalátával

Grillezett különleges húsgolyók, fullos zöldsalátával – finom és vitamindús

Grillezett különleges húsgolyók, fullos zöldsalátával

Hozzávalók:
húshoz:
50 dkg darált sertéslapocka
15 dkg füstölt húsos szalonna (pl. erdélyi)
1 közepes vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
3-4 ág rozmaring
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál őrölt édeskömény
1 teáskanál só
fél kávéskanál őrölt bors
(zsemlemorzsa)
salátához (ízlés szerinti mennyiségben):
madársaláta (vagy rukkola, stb.)
kaliforniai paprika
kígyóuborka
sárgarépa
édesköménygumó
koktélparadicsom
lilahagyma
zöldhagyma
mozzarella sajt
kapribogyó (vagy olívabogyó)
friss petrezselyem
friss bazsalikom
őrölt (rózsa)bors

citrom(lé)
balzsamecet (gyümölcsös, pl. narancsos)
repceolaj (v. extra szűz olívaolaj)

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra, és felső grillező funkcióra kapcsoltam, a rácsot a középállástól eggyel lejjebb tettem.

A szalonnát lepirítottam, szűrőkanállal kiszedtem. Visszamaradt zsírján üvegesre dinszteltem a finomra kockázott vöröshagymát. Felaprítottam a petrezselymet, a rozmaring-levélkéket, valamennyit a darált húshoz adtam.

Grillezett különleges húsgolyók, fullos zöldsalátával

Belepréseltem a fokhagymát, fűszereztem a köményekkel, sóval, borssal, kézzel alaposan átkevertem. (Ha kicsit is lazának tűnik a massza, zsemlemorzsát lehet beleszórni, hiszen fenn kell maradniuk a nyárson. Ha mégsem jól ítéljük meg sincs túl nagy gond, ez esetben a tálba pottyant gombócokat majd érdemes fordítani.)
Vizes kézzel kisebb méretű golyókat gyúrtam, majd hurkapálcákra húztam. A nyársakat egy hőálló tál peremére sorakoztattam, majd a sütő rácsára toltam és kb. 30 perc alatt készre sütöttem.

Grillezett különleges húsgolyók, fullos zöldsalátával

Ezalatt összevágtam a saláta hozzávalóit, eltépkedtem a sajtot, és kikészítettem az ízesítőket.

Fullos zöldsaláta

Akár kis tálkákba rendezhetőek, hogy mindenki ízlése szerint válogassa össze, akár össze is keverhetők a saláta összetevői, a lényeg, hogy fogyasztás előtt kerüljenek még rá az ízesítők: só, citromlé, balzsamecet, repce- vagy extra szűz olívaolaj, (rózsa)bors, petrezselyem, bazsalikom, illetve további reszelt parmezánnal is finomítható.

Grillezett különleges húsgolyók, fullos zöldsalátával

Nem csak finom, de vitamindús lakomát kapunk a fentiek szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*