Grízgaluskaleves

Grízgaluskaleves

Betegségből lábadozó ovis kisfiammal készítettük ezt a levest. Az ő feladata volt a kevés aprított petrezselyemmel turbózott grízgaluska, amit aztán az átlagosnál sokkal szívesebben, és büszkén is fogyasztott el. A zöldségek közül a szokásos sárga- és fehérrépa mellett a nálunk nagy népszerűségnek örvendő kelbimbót választottam gazdagításra.

Grízgaluskaleves

Hozzávalók:
2 evőkanál olaj
1 vöröshagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
ételízesítő/só
bors
1 teáskanál fűszerpaprika
1 tojás
kb. 3 evőkanál búzadara
néhány szál petrezselyem
15 dkg kelbimbó/borsó/brokkoli/karfiol (akár mirelit, de el is hagyható)

Elkészítés:
A grízgaluskával kezdtük, mert Áronnak így volt ideje pepecselni vele, meg különben is használ neki, ha áll egy kicsit, mielőtt a levesbe kerül: felütöttem a tojást, a fehérjét villával és apró mozdulatokkal könnyű habbá verte (csak egy kicsit kellett benne segítenem). Hozzáadtuk a tojás sárgáját, kevés sót, a felaprított petrezselyemzöldet, és annyi búzadarát, amivel olyan lett az állaga, hogy ha a villával meghúztuk a tetejét, még éppen benne maradtak a csíkok. (A mennyiséget erősen befolyásolhatja a tojás mérete is. Arra kell figyelni, ha túl lágy, akkor a levesbe téve szét fognak esni, ha meg sűrű, akkor meg kemény maradhat.)

Megtisztítottam, finomra aprítottam a vöröshagymát. Miután leginkább a répák befolyásolják ennek a levesnek az elkészültét, így pucolás, öblítés után a talán mutatósabb karika helyett (szokásom szerint) viszonylag apróra vágtam a répákat.

A közepes fazekamban kevés olajat hevítettem, erre dobtam a hagymát és a zöldségeket, közepes lángon együtt pirítottam néhány percig. Fél evőkanál ételízesítővel/sóval, csipet borssal hintettem, majd közvetlenül a kb. 2 liter vízzel történő felöntés előtt a fűszerpaprikával is elkevertem.
Forrásig fedő alatt nagy lángon, onnantól kisebb lángra véve, de továbbra is fedő alatt főztem a levest, míg a répa nagyjából készre puhult. Hozzáadtam a kelbimbókat, újraforráskor pedig egy teáskanál segítségével a kisfiam beleszaggatta a félretett grízgaluskákat is.

Kóstolás után, ha szükséges, még ízlés szerint utófűszerezhető, ha a galuskák is megduzzadtak, -puhultak, már ehető is az egyik legegyszerűbb és legfinomabb leves.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*