Gyors (csak élesztős, nem kovászos) fehér kenyérkém

Gyors (csak élesztős, nem kovászos) fehér kenyérkém

Anyukám délelőtt jelezte, hogy mivel erre járnak délután, bejönnének… Kérdezte, nem volna-e “2 szelet” kenyérkém nekik is? Mondtam, hogy a mi frissen kisült kb. 75 dekásunk jó ha mára kitart (pedig még holnap is kellene berakni útravalókat belőle), de akkor sütök nekik külön egyet. Így ez lett ma a második…

Gyors (csak élesztős, nem kovászos) fehér kenyérkémHozzávalók (kb. 80 dkg):
50 dkg kenyérliszt (BL80),
2 deka 70 ml langyos tejben kávéskanál cukorral felfuttatott élesztő,
2 evőkanál olívaolaj
csipet aszkorbinsav (elhagyható),
2 teáskanál só,
2 csapott evőkanál burgonyapehely (elhagyható),
kb. 2 dl meleg víz

Elkészítés:
A fenti hozzávalókat a tálba pakolom kezdve a liszttel, mélyedést kialakítva benne a többivel, a végén a víz felét. 20 perc gépi dagasztás: először 1-es fokozaton, ekkor adom lassan hozzá a maradék vizet, majd 2-es fokozattal végig.
Utána 2xfél órás kelesztés (esetemben barna, szilikonos sütőpapíros szakajtóban, konyharuhával letakarva az első 30 perc).
Akkor átgyúrtam és formáztam.
A Pataki-tálban, ugyanazon a sütőpapíron, konyharuhával letakarva folytatta tovább a kelést. Innentől számolva 15 perc múlva bevágtam + begyújtottam a sütőt 230 fokra, alsó-felső sütésre állítva + a Pataki-tál tetejébe vizet engedtem. Közvetlenül sütés előtt vízzel spricceltem.
35 percnél vettem le a tetőt, de még világosnak találtam, visszatettem 5 percre, tető nélkül a kívánt színre pirítottam.
Sütőből ki, Pataki-tálból ki, sütőpapír lehúz, rácsra tettem, megspricceltem, és vártam, hogy lehűljön.
Szülői öröm, áldás…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*