Gyors (csak élesztős, nem kovászos) kukoricás kenyérkém

Gyors (csak élesztős, nem kovászos) kukoricás kenyérkém

Gyors (csak élesztős, nem kovászos) kukoricás kenyérkém
Hozzávalók (kb. 75 dekás, de lehet, hogy 80…):
45 dkg kenyérliszt (BL80),
5 dkg kukoricaliszt,
2,5 deka 1 deci langyos tejben kávéskanál cukorral felfuttatott friss élesztő,
2,7 deka olvasztott vaj (valahol 2 és 3 deka között jó),
csipet aszkorbinsav (elhagyható),
2 teáskanál só,
2 csapott evőkanál burgonyapehely (elhagyható),
picivel több, mint 1,5 dl meleg víz

Elkészítés:
A fenti hozzávalókat a tálba pakolom kezdve a liszttel, majd mélyedést készítve bele az összes többi hozzávalót, végül a víz kb. felét. 20 perc gépi dagasztás (először 1-es fokozaton, ekkor adom lassan hozzá a maradék vizet, majd 2-es fokozattal végig).
Utána 2xfél órás kelesztés (esetemben barna, szilikonos sütőpapíros szakajtóban, konyharuhával letakarva az első 30 perc).
Akkor átgyúrtam és formáztam.
A Pataki-tálban, ugyanazon a sütőpapíron, konyharuhával letakarva folytatta tovább a kelést. Innentől számolva 15 perc múlva bevágtam + begyújtottam a sütőt 230 fokra (most véletlenül alsó-felső sütés helyett automatikusan légkeverésesre állítottam, mert ha nem süti, akkor azt használom, szerintem emiatt hamarabb lett kész valamivel…) + a Pataki-tál tetejébe vizet engedtem. Közvetlenül sütés előtt vízzel spricceltem és kukoricadarával szórtam.
35 percnél vettem le a tetőt, de szinte már kész volt a kenyér, még 5 perc sem kellett, hogy a végleges színére piruljon (ezalatt lejjebb vettem kb. 210 fokra a sütőt, bár amíg a tetejét vettem le, az addigi nyitott ajtó miatt lehet még annyira sem melegedett vissza a sütő kb. 3 perc alatt).
Ekkor Patakiból ki, sütőpapír lehúz, rácsra tettem, megspricceltem, és vártam, hogy lehűljön annyira, hogy megvághassam és kacsazsírosan, újhagymával a serclit és még 2 szeletet elpusztíthassak – ebédre…
Aztán hazajött a lánykám a suliból, és elkérte a kenyér másik sarkát…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*