Habos-gyümölcsös cupcake

Habos-gyümölcsös cupcake – édesen is egészségesen

Nyársalással egybekötött névnapi köszöntésre vittük magunkkal ezt a finomságot. A gyereksereg kedvéért a gyümölcsöt néhol színes cukorkákra cseréltem. Szerintem a tésztája lehetett volna édesebb, a véleményüknek hangot adók szerint viszont így volt jó…

Cupcake kitekintő:
Mi különbözteti meg a muffintól?
A muffin méretét tekintve inkább nagyobb, a tészta zsírosabb, egyszerűen elkészíthető (általában 2 tojásból). Jóformán a száraz és nedves összetevők elkeverése után süthető, és lehet sós is. A klasszikus verzió egyáltalán nem dekoratív, viszont több esetben fagyasztható is (már ha maradna…).
A cupcake kisebb – nagyjából mint egy csésze (cup) -, a tésztája pedig jellemzően vaj alapú, könnyedebb, piskótás, mint egy torta (cake). Megjelenése ünnepi az esetleges töltelék, a krém/hab, és a rengeteg díszítési lehetőség miatt. Szülinapok, névnapok, gyerekzsúrok, eljegyzések, leánybúcsúk akár személyre szabott mini-tortácskái lehetnek.

Ugyan az alábbi már csak a mascarpone, valamint az olaj jelenléte, és a tortakrém hiánya miatt sem egy eredeti cupcake, de ránézésre és az alkalom miatt mindenképpen ráfogható…

Habos-gyümölcsös cupcake

Hozzávalók:
tészta:
20 dkg gyümölcs (málna, eper stb.)
20 dkg + 1 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
4 tojás
20 dkg mascarpone
10 dkg nyírfacukor (gyümölcstől függően több is kellhet)
2 dl tej
fél dl étolaj
hab:
5 dl habtejszín (24 órát hűtőben, vagy fél órát mélyhűtőben tartva használat előtt)
10 dkg nyírfacukor
fél rúd vanília (vagy kávéskanálnyi vanília aroma)
2 csomag habfixáló
1 marok citromfű-levél (mosva, aprítva)
díszítésként egy-egy gyümölcs (ha szükséges, darabolva)

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra és alsó-felső sütésre kapcsoltam.
A gyümölcsöt leöblítettem, lecsepegtetettem, papírtörlővel felitattam a nedvességet, és kisebb darabokra vágtam (a málnánál ez utóbbit elhagytam, mert nem volt rá szükség).
Egy keverőtálban elkevertem a tojások sárgáját, a mascarponet, nyírfacukrot, majd felváltva hozzákevertem a sütőporos lisztet és az olajos tejet. (Robotgépet használtam, így biztosabb a csomómentesség.) Mielőtt a tésztához adod a darabos a gyümölcsöt, 1 evőkanál liszttel össze lehet keverni, akkor sütés közben nem süpped le az aljára (a málnánál nincs értelme). Habbá vertem a 4 tojásfehérjét a csipet sóval és keverőlapáttal azt is óvatosan hozzáforgattam. Kipapírozott muffin-formába adagoltam (nagyjából másfél evőkanalanként, így lett 24 db). Egy hőálló tálban vizet is tettem a sütő aljára, mert attól egyenletesebben sült. 25-30 perc alatt készült el, ekkor a formából kiemeltem, félretettem. (A teteje beesett, de ez természetes, és úgysem látszódott.)
Felvertem a hideg habtejszínt a cukorral, a habfixálóval és a fél vaníliarúd kikapart magjaival. A végén beledobtam a felaprított citromfüvet is. Teáskanállal adagoltam a kihűlt tészta-alap tetejére a habot, végül a gyümölccsel (és cukorkákkal) díszítettem.
Ideálisan némi időt a hűtőben kellene töltenie fogyasztás előtt, nálunk erre már nem volt lehetőség.

Lehet 20 darabot is készíteni, akkor a tészta kicsit magasabb lesz, és az üresen maradt formákba lehet a vizet tölteni.

Tudj meg többet a nyírfacukorról!

(forrás: edesenegeszsegesen.blog.hu, Hortobágyi Anna)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*