Húsleves csigatésztával

Húsleves csigatésztával – ahogy én szeretem, és készítem…

Hozzávalók:
csirkeaprólék (de akár egy egész csirke), vagy kissé húsos sertéskaraj-csont
ételízesítő (vagy só)
feketebors
késhegynyi reszelt gyömbér (vagy fél kávéskanál őrölt)
1 paradicsom (vagy 1 teáskanál paradicsompüré)
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb zellergumó
3 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
2-3 közepes krumpli
1 közepes vöröshagyma
1 csokor lestyán, vagy petrezselyem
20 dkg zöldborsó (+ akár ha nincs friss, mirelit brokkoli, kelbimbó, karfiol)
25 dkg Családi tészta   csigatészta (vagy cérnametélt)

Elkészítés:
A csirkeaprólékot alaposan megmostam, megtisztítottam, majd egy akkora fazékba tettem, hogy a többi hozzávaló is kényelmesen beleférjen. Hideg vízzel felöntöttem, nagy lángon felforraltam, majd a habját egy szűrőkanállal leszedtem. Ekkor beleraktam 2 evőkanál ételízesítőt (vagy sót), feketeborsot (ha egészben, akkor teatojásba teszem, hogy majd később ne kelljen kipiszkálni), a gyömbért, a megmosott paradicsomot, a fokhagymát, a zellergumót, a megtisztított, a bevágott répát, petrezselyemgyökeret, a krumplikat, és a hagymát héjastól, amit csak alaposan megmostam. Újraforráskor kis lángon, gyöngyöző forralással főztem, az elpárolgó vizet, időnként visszapótoltam.
Közben a levesből egy kisebb lábasba mertem egy keveset, amiben fedő alatt puhára pároltam a borsót (brokkolit, kelbimbót, karfiolt) – így nem lesz zavaros a leves, viszont annál gazdagabb. Enyhén sós vízbe, amibe néhány csepp étolajat is tettem, kifőztem a tésztát is, majd szűrést követően is egy kevés olajat löttyintettem rá, hogy pergős maradjon. Ha igazán ízletes tésztát szeretnék, akkor szintén a levesből merek ki hozzá, a tetején lévő zsírjával együtt, így az nem engedi, hogy összetapadjon.
A lestyán, vagy petrezselyem nagy részét alaposan megmosva csomóba kötve a zöldségekkel raktam bele, így egészen belefő az íze, aztán még tálaláskor, frissen aprítva is lehet szórni a kiadagolt levesbe.
Amikor a hús és zöldségek megpuhultak, a levest leszűrtem, a zöldségeket és a húst külön tálalótálra tettem.

Mi a főtt húshoz házi paradicsomléből egy kevés liszttel besűrített paradicsomszószt szoktunk enni, de petrezselymes krumplit, ecetes tormát is szokás hozzá tálalni.

Tudj meg többet a lestyánról!

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*