Juharszirup-mázas szűzérmék fetás kuszkusszal

Juharszirup-mázas szűzérmék fetás kuszkusszal – különleges ízkavalkád

Juharszirup-mázas szűzérmék fetás kuszkusszal

Hozzávalók (2-3 személyre):
egy szép, nagy szűzpecsenye (eredeti recept szerint bárányborda szeletek)

bors
néhány ág kakukkfű
olívaolaj (+ vaj, ha szükséges)
3 evőkanál juharszirup
1 evőkanál balzsamecet
3 szál zöldhagyma
5 dkg mandulapehely
30 dkg kuszkusz
fél citrom leve (vagy 1 evőkanál citromlé)
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
8 dkg feta sajt
1 gránátalma
1 marék menta

Elkészítés:
A szűzpecsenyét megmostam, leszárítottam, hártyájától megtisztítottam, 2-3 centis érmékre szeleteltem. Valamennyit ököllel kissé megveregettem, mindkét oldalukat sóztam, borsoztam.
Egy nagy átmérőjű serpenyőben 3-4 evőkanál olívaolajat hevítettem, benne a húsokat elrendeztem, a kakukkfüvet fás szárairól lehúzva rájuk szórtam, majd kis-közepes lángon időnként átfordítva félpuhára sütöttem. (Ha szinte egészen eltűnt volna a zsiradék, kevés vajjal pótoltam volna.)
Hozzáadtam a juharszirupot, és a balzsamecetet, az így kapott alapban is meg-megfordítottam az érméket. Amikor a szirup sűrűsödni kezdett, beledobtam a karikázott zöldhagymákat is és megszórtam a mandulapehellyel.
Rázva-keverve pirítottam az összetevőket készre. (A húsból kis darabot metszve kóstoltam. Amennyiben még nem lett volna elég puha, kevés vizet aláöntve pároltam volna tovább.)

Menet közben – amikor akadt 1 percem – üvegtálba szórtam a kuszkuszt, annyi felforralt vízzel öntöttem le, amennyi bőven ellepte (kb. 3,5 dl), majd lefedtem. 5 perc múlva meglocsoltam az extra szűz olívaolajjal, a citrom levével, ízlésünk szerint sóztam és egy villával átforgattam – ezzel nem is volt további teendő.

Tálaláskor a kuszkusz-ágyra kockáztam a fetából, rászedtem a mázas érmékből és a hagymás mandulából, megszórtam a gránátalma magjaival és a mentalevelekkel. (Ez utóbbit akár a kuszkuszba is lehet aprítani.)

Nagyon finom, fejedelmi, könnyű, mégis laktató étel, igazi ízkavalkád!

Tudj meg többet a kuszkuszról és a gránátalmáról!

(eredeti receptötlet: Tv Paprika Lorraine Pascal)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*