Karácsonyi kuglóf

Karácsonyi kuglóf – nem csak karácsonykor

A karácsony nálunk nem múlhat el kuglóf nélkül. Vendégségbe mentünk, és ideálisnak gondoltam, ha ezt visszük magunkkal. Jó döntés volt!

Karácsonyi kuglóf

Hozzávalók:
6 tojás fehérje
csipet só
20 dkg nádcukor (sima is jó)
10 dkg tönkölyliszt (búzafinomliszttel is lehet)
2 teáskanál sütőpor
20 dkg vegyes aszalt gyümölcs (pl. sárgabarack, vörösáfonya, mazsola) és cukrozott citrus héjak
5 dkg mandulapehely és/vagy dió/mogyoró
+ olaj és liszt a forma kikenéséhez

Elkészítés:
A kuglóf formámat kiolajoztam, liszttel szórtam (a közepére is gondosan ügyeltem).
A sütőt bekapcsoltam 170 fokra és légkeveréses funkcióra.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá vertem, majd apránként a cukrot is hozzáadtam. Tovább kevertem, míg fényes nem lett. Kicsi fokozatra kapcsolva a gépet a sütőporos lisztet is beleszórtam, majd már csak keverőlapáttal a gyümölcsöket, mandulapelyhet is elegyítettem benne.
Átöntöttem a formába, majd a tetejét alufóliával letakarva a sütő közepébe toltam.
Időnként a fólia alá néztem és egy hústű beleszúrásával ellenőriztem, hogy megsült-e. Nálam kb. 40 perc alatt készült el.
Néhány percig pihentettem a sütőből kihúzva, majd rácsra fordítottam, míg kihűlt.
Porcukorral szórva tálaltuk.

Nekem éppen nem volt itthon aszalt sárgabarackom, úgy gondolom, az a látványt és az ízét is feldobta volna még. Jól kiérezhető volt benne a vörösáfonya, és finoman roppantak a durvára tört diószemek. Beleszórtam a korábbról maradt citrus héjakat is, de azok igazi jutalomnak tűntek, ha jutott belőle valakinek.
Bátran lehet variálni az otthon lévő aszalt gyümölcs és csonthéjas készletet, csak a fenti súlymennyiségeket érdemes betartani, hogy a tészta megfelelő állaga meglegyen a tökéletesre süléshez.

(forrás: ritakonyhaja.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*