Kenyérsütés otthon

Kenyérsütés otthon

Igaz, hogy péknek lenni egy önálló szakma, azonban egyre csak szaporodik azoknak a száma, akik otthon, adalékmentesen, saját és családtagjaik igényeinek a legmegfelelőbbet kikísérletezve, és nem utolsó sorban a kenyérkészítés varázsának minden pillanatát kiélvezve készítik konyhájukban kenyerüket… akár nap mint nap.
Nos, jó néhány hónapja csatlakoztam egy – a kenyereket és kelt tésztákat előnyben részesítő – csoporthoz a közösségi oldalon. Minél több posztot láttam, annál jobban elmélyült bennem a vágy, hogy én is elinduljak ezen a még ismeretlen ösvényen (ha nem számítom a kenyérsütőgéppel és a Doris Grant cipójaként megsütött alkotásaimat). Vágytam egy – a boltihoz nagyon hasonló, de annál egészségesebb, finomabb, szinte bármikor megsüthető – saját kenyérre. Ugyanakkor minél többet tudtam meg a dologról, annál misztikusabbnak tűnt. Egyrészt nagyon könnyű elveszni a rengeteg kenyérféle között, másrészt pedig nagyon sok apró dolog van, ami miatt elúszhat a siker. (Inkább nem is sorolom fel, mennyi minden, hogy ne vegyem senki kedvét…) Én pedig nem tudtam arra időt szakítani, hogy mindezeknek alaposan utána nézzek.
Aztán két célom volt még: az egyik, hogy minél könnyebben elérhető alapanyagokból készüljön, hogy bárki számára elérhető legyen, a másik pedig, hogy minél egyszerűbb legyen tovább adni.
És akkor kaptam egy meghívást egy másik csoportba, ahol közkézen forgott egy tiszta, világos, egyszerű, könnyen kivitelezhető recept, ami mentén sorra születtek a gyönyörű kenyerek…

Gyors kovászos kenyér finomliszttelÍgy készítettem az 1,7 kilós kenyérkémet, amiről elmondhatom, hogy látszólag nagyjából a bolti méretének felelt meg, de a beltartalma dúsabb volt. A héja nem túl vastag, de azért ropogós, és nagyon könnyen lehetett még vékony szeletet is vágni.
A hosszúság ne rettentsen el, valójában borzasztó egyszerű, előzmények, utóvélemény, és különböző praktikák is olvashatók a leírásban…

Gyors kovászos kenyér finomliszttel

Hozzávalók:
1 kg kenyérliszt (BL80) – ezt el lehet érni úgy is, ha a finomliszthez (BL55) sikért keverünk
3 dkg élesztő
6 dl víz
2 dkg só
fél dl olaj

Nem árt, ha van (a közvetlen hozzávalókon kívül):
– mérőedény
– grammot mérő mérleg
– robotgép dagasztó szárral (enélkül marad a két ügyes kezed…)
– fedeles kelesztő tál, vagy szakajtó, de akár egy nagyobb műanyag tál + konyharuha
– ideálisan barna (szilikon bevonatú) sütőpapír
– tartós (szilikon) sütőpapír, gyúródeszka (vagy marad a konyhapult)
– minden részében hőálló sütőedény: Pataki-tál, vagy kacsasütő jénai, vagy vaslábas fedővel, de egy méretes sütőzacskóban is gyönyörűek készülnek
– villany-, vagy gázsütő

Elkészítés:
Szándékosan az alap lisztből szerettem volna kipróbálni az elsőt, így egy bioboltban beszereztem egy csomag sikért, ezzel javítottam fel a gyengébb minőségű alapvető hozzávalót, ami volt itthon.

Előző este bekevertem a kovászt:
Egy műanyag edényben 1 dkg élesztőt adtam 40 dkg finomliszthez, fakanállal elkevertem 3 dl hideg vízzel. A nokedli tésztájától valamivel sűrűbb anyagot kaptam, amit letakartam egy konyharuhával, és kint hagyva a konyhapulton reggelig rá sem néztem.

Reggel (min. 8 óra múlva, de még ideálisabb a 12) áttettem a robotgépem edényébe, rámértem a 60 dkg finomlisztet, hozzáadtam 1 evőkanál sikért, a fél deci olajat. A 2 deka sót és 2 deka élesztőt is belemértem. Alacsony fokozaton keverni kezdtem a robotgépem dagasztószárával, majd folyamatosan adtam hozzá 3 dl vizet. 20 percig ment 2-es fokozaton a gépem, ezalatt összeállt egy gombócba. Jó fogású, rugalmas, nem ragacsos, tésztát kaptam.

Beletettem egy akkora barna (szilikonos bevonatú) zsírpapírt a szakajtómba, ami majd a Pataki-tálba is elég lesz. Beletettem a gömbölydedre formált tésztát, és letakartam konyharuhával. Lehetőleg meleg helyen 40 percig kelesztettem.

Gyors kovászos kenyér finomliszttel2Letelte után a tésztát egy tartós (szilikon) sütőpapírra fordítottam, és liszt használata nélkül finoman, nagyon kicsit átgyúrtam. Gömbölyded alakjában ismét visszatettem kelni (lefedve, lehetőleg meleg helyre).

Amíg újabb 40 perc telt el, addig visszaszámoltam, hogy 15 percre sütés előtt beáztassam a Pataki-tál tetejét.
Bekapcsoltam a sütőt 230 fokra és légkeveréses funkcióra.

A tartós szilikonra fordítottam ismét a tésztát. Átgyúrás nélkül, nem túl durván, de határozottan először egy négyzet alakra lappogattam, és megformáztam.
A formázásról töltöttem fel videót:

Ekkor határozottan bemetszettem a vágásokat.
/Mint azóta megtudtam, 4 mm mélyen szokás bevágni a tésztát. Használhatunk szikét pengét vagy cuttert, azt a barkácseszközt, aminek lehet törni a pengéjéből, ezek híján jó éles késsel). Ha a bevágás után szépen szétnyílik, akkor jó a tészta, ha kissé reped, mint a dinnye, akkor még kissé keletlen, ha nem nyílik szét és a penge húzza, akkor már kissé túlkelt…/

Gyors kovászos kenyér finomliszttel1Mikor tettem be a sütőtálba, és kissé nyeklett-nyaklott a vekni, és így a vágások is néhol összetapadtak, rájöttem, hogy ezt már a tálban kellett volna elvégezni. Amennyire tudtam, visszaigazítottam a vágásokon, majd mielőtt a tetejét rátettem volna, alaposan megszenteltem vízzel, ezzel biztosítva a gőzt a süléshez.
Rögtön be is tettem a sütőbe, noha olyan gyorsan végeztem a formázással, hogy kb. 90 fok körül volt még csak benne a hőmérséklet…

45 perc múlva vettem le óvatosan a tetőt, ekkor már elkezdett pirulni a kenyér.
10-15 percig a kívánt végleges színre sütöttem (ez esetemben inkább a világos, mint a sötét).

Gyors kovászos kenyér finomliszttel3A sütőből kihúzva azonnal kivettem a tálból (sajnos, a sütőpapírnál fogva nem tudtam, mert könnyen szakadt).
Alaposan megszenteltem vízzel, ez a cserepedést segíti elő. Az aljáról lehúztam a kissé rátapadt sütőpapírt, rácsra tettem, hogy alulról se fülledjen be, (akár hidegre is tehető) és már alig vártam, hogy meghűljön, hogy végre megvághassam.

Gyors kovászos kenyér finomliszttel4Nagyon elégedett voltam az 1. kenyeremmel:
A héja számunkra tökéletes volt, mind színben, mind vastagságban, mind állagában. Még az apró, keresztben látható szálaktól látványával együtt is, ami a formázás utáni emelés következménye, ill. egy kisebb horpadással a tetején hosszában, ami azt mutatta, hogy felért a tetőig, és kissé belapult.
A mérete – a súlya ellenére – inkább a bolti 1 kg-osnak felelt meg, ami értelemszerűen az annál tömörebb, de nem nehéz bélzet miatt alakulhatott így. Nagyon könnyű volt vékonyan szeletelni, ami az egyik problémám a boltinál…

Gyors kovászos kenyér finomliszttelMásnapra maradt egy kisebb darab, azon enyhe élesztő-ízt éreztünk.
Ez valószínűleg kiküszöbölhető, ha az élesztőt mindkét esetben (este és másnap is), felolvasztom a vízben, és így adom hozzá. (Azóta csak így csinálom.) És ha az első kelés után alaposan átgyúrom (akár géppel néhány percig).
Azt is kitapasztaltam azóta, hogy a vágás szebb lesz, ha utána még kel a kenyér. A legközelebbinél így szépen megszórtam a rést szezámmaggal…

Köszönet a receptért Boros Valériának!

Ha még ennél is többet szeretnél tudni az otthoni kenyérsütésről, ajánlom
– ezt a cikket: http://www.csaladok-jovojeert.hu/content/tudasbazis/tevhitek-kenyersutessel-kapcsolatban
– megkeresni a Facebookon az Akik szeretnek kenyeret sütni zárt csoportot (ahol nem csak kenyeret, de jellemzően kelt tésztás péksütemények stb. témájában is rengeteg információt kaphatsz)
– megkeresni a Facebookon a Vali hagyományos konyhája nyílt csoportot, ahol nem csak Vali kenyerével, de ötletadó finomságok sokaságával is találkozhatsz egy jókedvű, segítőkész társaság tolmácsolásában…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*