Kínaikel-főzelék stefániával

Kínaikel-főzelék stefániával

2 gyönyörű fej kínai kelt kaptunk ajándékba, a férjem pedig stefánia vagdalt-ehetnékjének adott hangot, így adta magát a helyzet, hogy az egyik fejből főzelék lett…

Kínaikel-főzelék stefániávalHozzávalók:
Főzelékhez:
1 fej kínai kel
4 szem krumpli
kisebb fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2-3 babérlevél
ételízesítő/só
bors
majoranna
olaj
liszt
fűszerpaprika
Feltéthez:
50 dkg darált hús
1 szikkadt zsemle
5 tojás
olaj
1 kisebb vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál mustár

bors
majoranna
fűszerpaprika
zsemlemorzsa

Elkészítés:
A stefániának kezdtem előbb, mert hosszabb idő alatt készült el:
A zsemlét vízbe tettem ázni, 4 tojást pedig egy lábasban feltettem főni (forrástól számított 7-8 perc alatt lettek ideálisak). Főzést követően hideg vízbe tettem a tojásokat, amit néhány perc után leöntöttem róluk, így könnyebb volt megtisztítani.

A sütőt bekapcsoltam 200 fokra és légkeveréses funkcióra.

A vöröshagymát felaprítottam, egy kis serpenyőben kevés forró olajon, kis lángon megdinszteltem, a végén a felaprított fokhagymát is hozzáadtam. Együtt lepirítottam, majd a darált húshoz adtam. Ráütöttem a tojást, a víztől kinyomkodva a zsemlét, a mustárt és a fűszereket is ízlés szerint beleszórtam, alaposan elkevertem.

Egy tepsi-méretű sütőpapír középső részére téglalap alakban egy vékony réteg zsemlemorzsát szórtam, a húst rajta szétterítettem. A tojások végéből keveset levágtam, a hús közepén egymás elé helyeztem őket. A sütőpapír segítségével a tojásokat beborítottam a húsos masszával. További zsemlemorzsával szórtam, nedves kézzel megpaskoltam, majd a tepsibe átemeltem. Kissé meglocsoltam olajjal, majd a forró sütőbe toltam 1 órára. 15-20 percenként a pecsenyeolajjal meglocsoltam.

Amikor elkészült, a sütőből kihúztam, 20 percig pihentettem, a sütőpapírral együtt kiemeltem, végül 2 centinként felszeleteltem.

Amíg a hús sült, elkészítettem a főzeléket:
A kínai kelt az aljától kb. 3-4 centire levágtam. A felső leveleket eldobtam, a többit a torzsáról lefejtettem. A kel belső, zsenge levelei kivételével a vastagabb ereket kivágtam. Alaposan megmostam, több levelet összefogva 1-2 centis csíkokra vagdostam.
A 4 literes fazekamba szórtam, rátettem a megtisztított, kockázott krumplit, a felaprított vöröshagymát, rápréseltem a fokhagymát, majd felöntöttem annyi vízzel, ami még nem lepte el, elkevertem.
Forráskor fűszereztem: beletettem a babérlevelet, sóztam, borsoztam, majorannával szórtam, lefedve közepes lángon a krumpli puhulásáig (kb. fél óráig) főztem.

Elkészítettem a rántást: forró olajra tettem kb. 6 evőkanál lisztet, az így kapott sűrű masszát folyamatos keverés mellett világosbarnára pirítottam. A tüzet elzártam alatta, megszórtam fűszerpaprikával. Megnéztem, hogy annyi víz van-e a káposztán, amennyi kell. Ha sok volna, leszedek belőle, ha kevés, felöntöm. Most egy kicsit sok volt, így szedtem le róla. A maradékból 3-4 merőkanállal a rántáshoz szedtem, azzal elkevertem, majd az így kapott masszával a főzeléket besűrítettem. Megkóstoltam, utófűszereztem. További 1-2 percig rotyogtattam, majd tányérokra adagoltam, a stefánia-szeletekkel megraktam és tálaltam.

A gyerekek is jóízűen ették, és a férjem is elégedetten „tisztította meg” a tányért…

Találtam még nagyon-nagyon guszta kínai kel recepteket, úgyhogy biztosan jelentkezem a közeljövőben egy másik recepttel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*