Koktélparadicsomos lepény

Koktélparadicsomos lepény – nem pizza, bár majdnem…

Koktélparadicsomos lepény

Hozzávalók (2 fő részére):
tésztához:
2 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (kb. 34 dkg)
1 csomag száraz élesztő
1 teáskanál fruktóz (vagy cukor)
1 teáskanál só
1 evőkanál olívaolaj
tetejére:
2 közepes paradicsom

bors
2 gerezd fokhagyma
maroknyi bazsalikomlevél
1 teáskanál étkezési keményítő v. liszt
20-25 dkg (színes) koktélparadicsom
5 dkg parmezán sajt (vagy 10 dkg pl. a trappistából)
ízlés szerint akár sonkával, baconnel is „turbózható”

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit kb. 2 dl meleg vízzel összekevertem, kevés lisztet még hozzáadva lett tökéletes az állaga, amikor is már nem ragadt hozzá a kezemhez. Cipót formáztam belőle, tiszta konyharuhával letakarva fél órát pihentettem.

A cikkekre vágott paradicsomokat, a fokhagymagerezdeket préselve, néhány szép bazsalikomlevél kivételével az összeset, egy csipet sót, pici borsot és a keményítőt aprítóba tettem, majd pürésítettem. Ha ez macerás, készen kapható paradicsomszószt is lehet használni (mint ahogy az eredeti recept írja).

A sütőt 250 fokra és légkeveréses üzemmódra kapcsoltam.

A tésztát nagyjából normál pizza méretűre nyújtottam, bár utólag már úgy gondolom, vékonyabbra is lehetett volna, akkor jobban átsült volna. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem.
Megkentem a paradicsomos pürével, elhelyeztem rajta a paradicsomokat. A húsimádó férjem kedvéért megszórtam felaprított sonkával is, de ez elhagyható. Hintettem reszelt parmezánnal, majd a sütőbe tolva 15-20 perc alatt készre sütöttem.
A szószból kihagyott bazsalikomlevelekkel tálaltam.

Nagyon finom, puha tésztás lepény volt, amit a nap bármely szakában el tudok képzelni.

Tudj meg többet a parmezánról!

(forrás: Stílus & Lendület magazin)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*