Kókuszgolyó

Kókuszgolyó

Annyira népszerű és gyakran készül nálunk is, hogy azt hittem, már fent van itt a recept.
Mivel nem találtam meg, most hiányt pótlok!
Nálunk így készült vasárnap a kókuszgolyó – fele falatnyi, apró gombócokként, fele meggyel töltve:

KókuszgolyóA gyerekek munkamegosztással ledarálták a háztartási kekszet. (Kicsi belepakolta az aprítóba, Nagy figyelte, hogy ne legyen sok, Középső ügyesen rátette a fifikás tömítős tetőt – ha szükséges, Nagy segített -, a gép tetejét is rátette, majd felváltva nyomta a gombot egyszer Kicsi, majd Középső, és Nagy… Nagy és Kicsi fél kilónál kiszállt, és elkezdte bekeverni a kekszalapot, míg Középső, naná, a fiú – immár önállóan – meg sem állt, míg mind az 1000 gramm finom por nem lett…)
50 dkg darált kekszhez 20 dkg porcukor, 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor került. 10 dkg vaj apró kockákban ment még bele. Belefeledkezve morzsolt mind… Közben 1/3 üveg magozott meggybefőtt szűrőben csepegtette a nedvességét…
Ízesítésként 1-2 evőkanál lefőtt presszókávé, (szerényebbeknél 1 teáskanál, nálunk) fél-egy üvegcse rumaroma került a “tésztához”.
Alapos keverés, ragacsos kezek voltak a félidős eredmények. Végső – formázható – állagát kb. 2 decinyi tej hozzáadásával érték el.
Fél csomag kókuszreszelék került egy tálcára.
Apró golyók kerültek ki a kis kezek közül, és hempergőztek a reszelékbe.
Más adagokba (felnőtteknek akár rumba áztatott, így, a gyerek számára azonban csak sima) meggyet bújtattak.
Az eredmény az asztalon volt látható… A tálcán, és a mérleg szerint úgy kb. 2 dekányi a földön… 3 (sőt, szomszéddal összesen 4) együttműködő gyerek látványa viszont minden szemetelést-söprést megért!

KókuszgolyóAlig néhány golyó várta meg, míg a hűtőben jobban összeértek az ízek… Utólag kiderült, akár a fent írt adag duplája is készülhetett volna…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*