Kókuszos kelt tésztás süti

Kókuszos kelt tésztás süti

Gyerekkorom óta ez az egyik kedvenc sütim! Nem múlhatott el húsvét, karácsony, szóval nagyobb ünnep, hogy ezt ne készítette volna anyu. Az íze pont ugyanolyan lett (naná, az ő receptje), a külalakra még egy kicsit gyúrnom kell!

Kókuszos kelt tésztás süti

Hozzávalók:
tészta:
40 dkg liszt
csipet só
fél csomag sütőpor
25 dkg margarin/vaj (v. 18 dkg zsír)
4 tojássárgája
2 evőkanál + 1 kávéskanál cukor
2 dkg friss élesztő
krém:
4 tojásfehérje
30 dkg cukor
10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
Egy mélyebb edényben megmelegítettem a tejet, beleszórtam egy kávéskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, majd tiszta konyharuhával letakarva felfuttattam.
Közben kimértem a lisztet, hozzá a csipet sót, a sütőport, a cukrot és a margarint, és morzsolni kezdtem. Mivel úgy ítéltem meg, hogy ebből sehogy sem lesz nyújtható tészta, még egyszer átolvastam a megsárgult lapokon olvasható kézírást. Rájöttem, hogy nem fél, hanem negyed kiló margarin van odaírva, így újratervezve már dupla adag sütemény sütésére készültem fel (lelkileg is)…
Szóval elmorzsoltam a (kiegészített mennyiségű) száraz összetevőkben a margarint, hozzáadtam a tojások sárgáját. A fehérjéket az egyik kisebb fazekam tetejére illeszkedő üvegtálba tettem. A tésztához adtam még a kipótolt, felfuttatott élesztőt, és nyújtható tésztává gyúrtam. (Ha szükséges, kevés liszttel állítható még az állag.) Letakarva félretettem.
Innentől külön nem írom, de értelemszerűen én mindenből a fenti adag dupláját használtam.
A kisebb fazékba kevés vizet forraltam, a tojásfehérjékhez mértem a cukrot, a fazékra tettem a gőz fölé, majd a robotgépemmel kemény, hófehér habbá vertem. Akkor jó, ha már egyáltalán nem cseppen le a keverőszárról (szerintem 10 percnél több volt). Ha híg maradna, akkor teljesen kifolyhat a tésztából, érdemes rászánni ekkor az időt.
Már a tűzről levéve hozzákevertem a kókuszreszeléket.
A sütőt 180 fokra és légkeverésesre kapcsoltam. A sütőm 2 tepsijébe sütőpapírt fektettem.
A tésztát én 4 felé osztottam, az eredeti mennyiséget értelemszerűen 2 felé kell venni. Nem kell különösebben pontosra, nincs jelentősége.
Lisztezett deszkán még egyszer átgyúrtam, majd néhány milliméteresre nyújtottam, a tetejét megkentem a kókuszos krém negyedével (eredetileg a felével). A hosszabb szélén elindulva amennyire szorosan csak tudtam, feltekertem (a feleslegesen feltorlódott krémet az utolsó hajtásnál visszavettem). Az így kapott rudat kb. 1 centinként felszeleteltem. A csigákat a sütőpapíros tepsire tettem a vágott felükkel lefelé, a kibuggyanó krémmel felfelé. A megtelt tepsit a sütő közepére helyeztem, és 12-15 perc alatt addig sütöttem, míg a krém rózsaszín pírt kapott. A tésztája akkor puha és finom, ha fehér (pontosabban nyerses, sárga) színe marad.
Amíg sült, a tepsire nem fért csigákat a másik tepsire sorakoztattam és a maradék tésztacipó(ka)t is nyújtottam, krémmel kentem, felvágtam, megsütöttem.

Kiadós mennyiség lett, sokan ehettünk belőle.
Nem kizárt, hogy az én gyerekeim is úgy fogják ezt a sütit emlegetni, hogy nagyobb ünnepekkor elengedhetetlen…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*