Köményes rántott leves

Köményes rántott leves – ahogy anyukámtól tanultam

Valahogy úgy alakult, hogy családi hagyományként a káposztástészta kísérője szinte mindig ez a leves nálunk. Van, aki elkeveri a tojásokat, mielőtt a vízbe engedné, mi azonban jól láthatóan, igazságosan adagolhatóan, valamint kényelmesen felkanalazhatóan egyben belefőzve – tehát buggyantva – szeretjük.

Hozzávalók:
étolaj
1-2 evőkanál liszt
1-1,5 teáskanál őrölt pirospaprika

őrölt kömény
fejenként 1-2 tojás

Elkészítés:
A leveses fazékban kevés olajat melegítek, amire rádobok egy-két evőkanál lisztet. Kis lángon folyamatos keverés mellett világos színű rántást készítek, majd a tűzről lehúzva őrölt pirospaprikát és ízlés szerinti mennyiségű őrölt köménymagot adok hozzá. Amennyiben a második fogás tésztaétel lesz, akkor kevesebb só, és (annak keményítőtartalma miatt) kevesebb rántás is szükséges. Felöntöm annyi (idálisan tészta) vízzel (ha szükséges csapvízzel pótolva), amennyi levest szeretnék, és nagy lángon felforralom. A folyóvíz alatt átmosott tojásokat egy kis tálba ütöm egyenként, mielőtt a levesbe eresztem (nehogy záptojásba fussak, v. beleejtsek a tojás héjából). Felnőttekre fejenként kettő, gyerekekre 1 tojással számolok. Újraforrástól számítva közepes lángon 4-5 percig főzöm. Ha szükséges utófűszerezem borssal, köménnyel.

Nálunk a gyerekek is kivétel nélkül nagyon szeretik.

.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*