Körtés-mákos-diós linzerkocka

Körtés-mákos-diós linzerkocka

Eredetileg csak körtés-mákos, de kevesebb mákom volt itthon, mint amire számítottam, így ahhoz nyúltam, amiből volt. Ráadásul kiszámítható volt, hogy ennek a változtatásnak csak pozitív kimenetele lehet…

Körtés-mákos-diós linzerkockaHozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt (+ egy kevés a nyújtáskor)
1 teáskanál sütőpor
15 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
2 tojásfehérje
csipet só
Töltelékhez:
50 dkg körte
20 dkg cukor (nálam kevesebb)
1 biocitrom
25 dkg darált mák (nálam 10, a maradék 15 dióval pótolva)
4 evőkanál zsemlemorzsa
2 tojásfehérje

Elkészítés:
A kimért lisztet elkevertem a sütőporral. Kisebb kockákra vágva hozzáadtam a vajat, amit kézzel gyorsan elmorzsoltam vele. Hozzáadtam a porcukrot, a tojássárgáját (a fehérjét egy közepes keverőtálban félre tettem), a tejfölt, és összegyúrtam.
Folpack fóliába csomagolva a hűtőbe tettem, amíg elkészítettem a tölteléket.
A körtét megtisztítottam, a magházat kivágtam, lábasba reszeltem. Hozzáadtam a cukrot, a citrom reszelt héját, tűzre téve felforraltam, mialatt levet engedett. Ekkor hozzáadtam a mákot (és diót), elkevertem, majd lehúztam a tűzről, hűlni hagytam.
Elővettem a kisebb (24×31 centis) tepsimet.
A hűtőből kivettem a tésztát, két részre osztva az egyiket enyhén lisztezett gyúródeszkán a tepsi méretére nyújtottam. A nyújtófára feltekerve kibéleltem vele a tepsit. Megszórtam 2 evőkanál zsemlemorzsával.
A már félretett tojásfehérjéhez egy másikat adtam (a maradék tojássárgáját megint félretettem), egy csipet sóval kemény habbá vertem. Fakanállal óvatosan hozzáforgattam a körtés töltelékhez, amit egyenletesen eloszlattam a morzsával szórt tészta tetején. Rászórtam a másik 2 evőkanál zsemlemorzsát, majd befedtem a másik kinyújtott tésztalappal.
Villával megszurkáltam a tetejét, a maradék tojássárgával vékonyan megkentem és kb. 25 perc alatt a 180 fokra előmelegített, alsó-felső sütésre kapcsolt sütőben pirosra sütöttem.
A sütőből kivéve kihűtöttem, kockákra vágtam, porcukorral hintettem.

Ha a töltelék “teliben” mákos, akkor talán mutatósabb fekete-fehér tésztát kaptam volna… Az íze így is (vagy éppen a diónak is köszönhetően) nagyon finom volt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*