Krumpliskenyér maradék krumplipüréből öregtésztával

Krumpliskenyér maradék krumplipüréből öregtésztával – 1 kilós

Kis családom ízlésének – több másik mellett ugyan, de – a krumplis kenyér jött be leginkább.
Próbáltam már főtt krumplival, úgy gondoltam, mivel az ebédről maradt egy kevés vajas-tejszínes püré, most ilyen receptnek néztem utána.
Az eredmény fenomenális lett! Még egy apró malőr ellenére is, ami miatt kétséges volt, hogy egyáltalán sikerül-e…

Krumpliskenyér maradék krumplipürébőlElőző este bedagasztottam egy – a kenyérénél valamivel keményebb – tésztát, ami kb. 4 ilyen (vagy ehhez hasonló) kenyérhez elegendő. Mivel a bolti kenyérből is nagyjából 2 naponta fogyott el 1 kiló, most viszont az itthoni jóval gyorsabban fogy, úgy gondoltam, nem is árt, ha van a hűtőben egy „előkenyér”.

Tehát az öregtészta hozzávalói:
50 dkg kenyérliszt (BL80)
fél teáskanál só
1 dkg friss élesztő, amit én 3 dl meleg vízben kevertem el és kisebb adagokban adtam a liszthez, miközben a gépem dagasztószára dolgozott.

Ezt a tésztát a magasabb műanyag edénybe tettem, amire a biztonság kedvéért egy tányért tettem, (hogy ha feljönne, akkor az könnyen elmosogatható legyen), majd lefedtem egy konyharuhával és kint hagytam a konyhapulton.

Másnap reggel ebből a kb. 80 dekás darabból vettem el 20 dkg-nyit.

Hozzávalók tehát a kenyérhez:
50 dkg BL80-as kenyérliszt
20 dkg öregtészta
15 dkg krumplipüré (a hűtőből vettem elő)
1 evőkanál olaj (1 dkg)
1,5 teáskanál só (1,2 dkg)
és 1 dkg élesztőt kellett volna elkevernem 2,5 dl meleg vízhez, de mivel a cetliről véletlenül lehagytam (ahova kiírtam a weboldalról), így csak a vizet adagoltam a fenti sorrendben a robotgépem üstjében sorakozókhoz, miközben a dagasztószár 1-es fokozaton forgott. Amikor már nagyjából összeállt a tészta, feltettem 2-es fokozatra és 20 percig dagasztattam.

Ekkor lisztes kézzel a sütőpapírral bélelt szakajtómba tettem (bármilyen műanyag kelesztő tál is megfelel), leterítettem konyharuhával és meleg helyre tettem kelni. (Ilyenkor – ha éppen más miatt nem használom a sütőt, ezért nincs értelme a közelébe tenni, akkor a radiátor mellé húzok egy széket, és arra teszem.)
Kb. fél, esetleg 1 óra alatt a duplájára kelesztem.

Most gyanús volt, hogy elég lassan emelkedik, de még nem ugrott be az oka. Az időt nem figyeltem, volt elég egyéb dolgom.
Aztán mikor úgy ítéltem, hogy már jó lesz, kifordítottam a tartós, szilikonos sütőpapíromra, ahol átgyúrtam, kilappogattam, és minden hajtást lenyomkodva feltekertem, azaz megformáztam.

Szilikonos (barna) sütőpapírral bélelt kacsasütő jénai aljára emeltem, a tetejét rátettem, és újabb kelesztésre visszatettem a meleg helyre.
Amikor másodszor is viszonylag nehezen emelkedett a tészta, akkor lett gyanús az élesztő hiánya, és derült ki számomra a malőr… Ekkor már nem volt mit tenni.

Hamarosan egy pengével bemetszettem a tészta tetejét, és mikor láttam, hogy szépen nyílik, már csak kevéssé aggódtam a külsejét illetően. Még kicsit kelesztettem a tetővel a tetején, ezalatt előmelegítettem 230 fokra a sütőt.

Krumpliskenyér maradék krumplipüréből1Akkor megspricceltem a kenyér és a jénai tetejét (ez biztosítja a „felhúzó” gőzt), majd betoltam a sütőbe. Légkeveréses funkcióra állítottam és 35 percre időzítettem.

Ezalatt úgy megpirult a kenyér, hogy már csak 3 percre fordítottam meg a tengelye körül, mert a külső felét fehérebbnek ítéltem. A tetőt ezúttal le sem vettem, mert lefedve készre sült a kenyér.

A sütőből kihúzva óvatosan leemeltem a jénai tetejét, kiemeltem az aljából a kenyeret, lehúztam a sütőpapírt, és még utoljára megspricceltem vízzel (ez a cserepesedést segíti elő), de csak épphogy egy kicsit, hogy ne puhítsa vissza a héját.

Krumpliskenyér maradék krumplipüréből2Hűvösre tettem (nálam a háztartási helyiségben a mosógép tetején pihen ilyenkor), de most sem tudott teljesen kihűlni… Ezúttal én voltam borzasztóan kíváncsi a bélzetére. Nagy megnyugvásomra fenomenális volt!!!

Krumpliskenyér maradék krumplipüréből3Mivel volt még egy kenyérre való krumplipürém, így másnap (a szükséges élesztőmennyiséggel együtt) újrasütöttem!

Krumpliskenyér maradék krumplipüréből4(a recept forrása: http://www.limarapeksege.hu/2009/01/burgonyas-kenyer-maradek-krumplipurebol.html)
Az öregtésztáról itt tudsz meg többet:
http://www.limarapeksege.hu/2008/11/regtszta-tulajdonkppen-vletlennek.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*