Kürtőskalács

Kürtőskalács – egyszerűen, gyorsan, olcsón, és úgy ízesítve, ahogy csak szeretnéd!

Még nem találkoztam olyannal, aki a kürtőskalácsot ne szerette volna. Nem vagyunk másképpen vele mi sem. A vásárolt mennyiségnek és kiválasztott ízeknek rendszerint csak a pénztárcánk szab határt. Ezt a receptet elolvasva rájöttem, annyira egyszerű, és jóval olcsóbb, mintha vennénk, hogy unásig készíthetem, olyan ízesítésekkel variálva, amiket csak el tudunk képzelni…

Kürtőskalács

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 púpozott evőkanál porcukor
fél kávéskanál só
2 tasak vaníliás cukor
összesen 3 tojás (1 egész, és 1 sárgája a tésztába, míg a másik egész + a fehérje a kenéshez)
3 dl tej
4 dkg friss élesztő (morzsolva)
10 dkg olvasztott vaj (v. margarin)
fél citrom reszelt héja
a borításhoz ízlés szerint kristálycukor, őrölt fahéj, kókuszreszelék, apró darabos dió, stb.

Elkészítés:
Az egyszerűség kedvéért ezúttal is a kenyérsütőgépbe pakoltam a hozzávalókat (kezdve a tejjel és befejezve a liszttel, majd az olvasztott vajjal). Nem vártam meg a (másfél órás) dagasztás-program végét, mert a tészta a 2. dagasztást után fél órával már gyönyörűen megkelt.
/Kenyérsütő gép nélkül is kényelmesen elkészíthető: a meglangyosított tejbe egy kávéskanál cukrot kell szórni, majd belemorzsolni az élesztőt, és lefedve fel kell futtatni. Ez már a kimért liszthez adható, amiben benne vannak a cukrok, só, tojás, és az olvasztott vaj. Addig kell gyúrni, amíg a tál falától elváló tészta lesz. Ekkor letakarva fél órát kell keleszteni./

Célszerszám híján alufóliával borítottam be 8-9 papírtörlő-gurigát (de alumínium sörös/üdítős dobozok is megteszik). Kissé felvertem a félretett tojásfehérjét és az egész tojást a kenéshez. Lapos tányérokba kristálycukrot, fajéjas cukrot, kókuszreszeléket (stb.) készítettem ki. A sütőt bekapcsoltam 180 fokra és légkeveréses funkcióra.

A tésztát lisztes deszkára borítva két részre osztottam, majd egymás után mindkettőt fél centi vastagságúra nyújtottam. Pizzaszeletelővel nagyjából 2 centi széles csíkokra vágtam, és szorosan körbetekertem velük a dobozokat. Ha elfogyott egy csík, megtoldottam a következővel. Ezután a deszkán alaposan meghengergettem, ecsettel megkentem a tojással, majd megszórtam, vagy belehempergettem a kívánt finomságba.

A sütő rácsára egy sütőpapírt raktam (de lehet tepsibe is), erre állítottam az előkészített kalácsokat, majd kb. 20 perc alatt (míg a cukor rájuk karamellizálódott) megsütöttem.
Kicsit hagytam hűlni, csak azután toltam ki a hengereket belőlük.

Végre olyan ízeket is kóstolhattunk, amiket az előnyben részesített fahéjas és marcipános mindig kiütött… Teljesen olyan volt, mintha vettük volna. Mondjuk, ugyanolyan gyorsan el is fogytak. Legközelebb egyből dupla adagot kell készítenem.

(a recept forrása: olcso-receptek.hu)

2 Hozzászólás ehhez Kürtőskalács

  1. Kissné Zsuzsa szerint:

    Üdv!
    Van egy sokkal egyszerűbb és finomabb recept.
    Na és nem utolsó sorban olcsóbb.
    1 kg liszt,
    2dl tej,
    3dl víz
    3dl olaj
    2,5dkg élesztő
    5dkg porcukor.
    Kimarkolok a megkelt tésztából egy ökölnyit,és mint a nudlit kisodrom,majd rátekerem a formára/nálam alufóliával bevont sörösdoboz amit megkentem előzőleg olajjal hogy ne ragadjon rá a tészta.A feltekert tésztát megkenem enyhén vízzel,majd beleforgatom az ízesített cukorba/kristálycukor/.
    Belül puha,kívül ropogós.Isteni.

    • Vivica szerint:

      Természetesen. Mindennek van alternatívája. Én ezt próbáltam, ezért merem ajánlani! Bizonyára a te recepted is szuper!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*