Lángos

Lángos – Anikó barátnőm ajánlása szerint

lángosHozzávalók:
1 kg liszt
4 pohár kefír
3 tojás
1 csomag friss élesztő

Elkészítés:
Nekem 2 pohár kefírem volt (pénteken a kicsik ezt kaptak uzsonnára az oviban, de nem ették meg). Gondolkodtam, hogy pótolom natúr joghurttal a hiányzó részt, de inkább az adag felezése mellett döntöttem.
Mivel L-es tojásokat használok, így 1 tojás került a fél kiló liszt, 2 pohár kefír, fél csomag élesztő, 1 teáskanál só mellé, amivel összegyúrtam az egészet.
A kissé ragacsos tésztát fedeles edényben a hűtőbe tettem. Ideálisan 1 napig ott érlelődik (a fedelét fel is nyomja, de visszanyomható, össze fog esni), de azonnal is felhasználható. Mint esetünkben, 3-4 napig simán felhasználható (végül én nem másnap sütöttem ki őket).
Lisztes kézzel vettem ki fél maroknyi adagot a tésztából. Én az egyszerűség kedvéért lisztes deszkára fektettem, a tetejét kissé liszttel hintettem és jó vékonyra kinyújtottam. Felemeltem, és még az ujjaimmal széthúzogattam, hogy a közepe szinte áttetsző lett.
Bő, forró olajban, egyszer fordítva sütöttem ki, papírtörlőre téve csepegtettem le.
Magunknak préselt fokhagymával dörzsöltem be őket, míg a gyerekekére csak tejföl és reszelt sajt, kicsi só került.
A fél adagból kb. 3x ennyi jön ki, mint a képen látható mennyiség, mi két nap reggelijére ettük, de a tészta tökéletesen fagyasztható!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*