Lenmagos kenyérkém

Lenmagos kenyérkém – kb. 1,1 kilós

A lenmagpehelynek és graham-lisztnek köszönhetően egészen más ízt kaptam, mint eddig…

Lenmagos kenyérkémAz előző esti kovászhoz (figyelem, ml-ben és grammban megadva!):
250 g BL80-as kenyérliszt,
6 g friss élesztő 165 ml meleg vízben elkeverve (az egész összegyúrva és a konyhapulton reggelig letakarva hagyva).

Másnap hozzá:
75 g graham-liszt,
300 g BL80-as kenyérliszt,
25 g olvasztott vaj
2 evőkanál lenmagpehely
12 g só
1 csipet aszkorbinsav
10 g friss élesztő kb. 220 ml meleg vízben elkeverve.

20 perc gépi dagasztás után sütőpapírral bélelt szakajtómban 20 perc kelesztés, gyengéd átgyúrás, újabb 20 perc konyharuhával letakart kelesztés, majd kinyomkodtam, formáztam, sütőpapírral bélelt Pataki-tálba letakarva pihentettem tovább, míg duplájára nem kelt (a hőmérséklettől függően fél, de akár 1 óra is lehet). Most kb. fél óra után bevágtam pengével a kenyeret, még visszatakartam, vizet engedtem a Pataki-tál tetejébe (áztatni) és 230 fokra, valamint légkeveréses funkcióra bekapcsoltam a sütőmet, hogy előmelegedjen.

lenmagos kenyérkémNegyed óra múlva a kenyeret lespricceltem vízzel, megszórtam lenmaggal, kicsit megint megszenteltem vízzel, sütőpapírt fektettem a kenyér tetejére, rátettem a Pataki-tál tetejét és a sütőbe toltam 35-40 perc múlva, mikor már pici színt kapott, már nem tettem vissza a tál tetejét, sőt kiemeltem az alsó sütőpapírral együtt a tálból (pontosabban csak emeltem volna, de a papír szakadt, így borítanom kellett, viszont a kezem nyoma a puha kéregben benne maradt, ennek a nyoma látszik a tetején…), és azzal együtt a rácsra helyeztem. Kb. 15 percig sütöttem (a kellő szín elérséig), miközben 200 fokra mérsékeltem a hőt.
A sütőből kihúzva lehúztam a papírt az aljáról, megspricceltem, és rácsra tettem, hogy meghűljön.
Még langyos volt, mikor a serclijét és az első szeletet kacsazsírral kentem és zöldhagymával ettem. Szerintem a lenmagnak és a graham-lisztnek köszönhetően laktatóbb is volt, nem csak ízre tért el az eddigi kenyereimtől…

lenmagos kenyérkém

(a recept forrása: http://katarigo.blogspot.de/2013/02/zurich-i-kenyer-ahogy-en-keszitem.html)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*