Májas-pisztáciás csirkerolád rizzsel, párolt brokkolival

Májas-pisztáciás csirkerolád rizzsel, párolt brokkolival

Igaz, hogy a csirke kicsontozása egyszerűbb a gyakorlott kezeknek, de egyrészt én is most csináltam először, és valahol mindig mindent el kell kezdeni, másrészt a recept végén lépésről-lépésre követhető video-linket találsz segítségképpen még a kötözéshez is!
Nehogy már visszatartson! A végeredmény miatt mindenképpen megéri nekirugaszkodni!

Májas-pisztáciás csirkerolád rizzsel, párolt brokkolival

Hozzávalók:
kb. 1,5 kg konyhakész, egész csirke
fűszerek: durva szemcsés tengeri só, frissen őrölt bors, 1-1 csipet szárított rozmaring, majoránna, kakukkfű, zsálya, petrezselyem
olaj
töltelékhez:
1 csirkecomb (kb. 15 dkg)
2 gerezd fokhagyma
1 tojásfehérje
1 dl tejszín

10 dkg csirkemáj
15 dkg füstölt tarja (pl. felvágott)
4 dkg hámozott, sós pisztácia
köret:
15-20 dkg rizs
50 dkg friss brokkoli (v. kelbimbó, karfiol)
só, bors

Elkészítés:
A pisztáciát a héjától megtisztítottam, félretettem.
Előkészítettem a csirkét: alaposan megmostam, leszárítottam, a fartövénél kimetszettem az ú.n. zsírzóját, a szárnyakat eltávolítottam – ezeket máskorra, pl. levesbe valónak tettem el.

Májas-pisztáciás csirkerolád rizzsel, párolt brokkolival

A mellére fektetve a hátán, a gerince mentén kettévágtam a bőrt, majd a bőr és a hús épségére vigyázva, vékony pengéjű, hegyes, éles késsel, apró mozdulatokkal haladva leválasztottam a csontról a húst. A combokat is kicsontoztam a belső oldalon hosszában bevágva a bőrt. Kiterítve a vastagabb mell- és combhúsokat kissé elvékonyítottam, a levágott szeletkéket a csupaszabb részekre fektettem.

Májas-pisztáciás csirkerolád rizzsel, párolt brokkolival

Megszórtam sóval, borssal, és a többi fűszerből készített keverékkel.

Májas-pisztáciás csirkerolád rizzsel, párolt brokkolival

Elkészítettem a tölteléket.

Májas-pisztáciás csirkerolád rizzsel, párolt brokkolival

A csirkecombot kicsontoztam, bőrével együtt kisebb kockákra vágtam, aprítógépbe tettem. Hozzápréseltem a fokhagymát, beleöntöttem még a tojásfehérjét, a tejszínt, kevés sót, borsot szórtam bele és habosra-pépesre turmixoltam.

Májas-pisztáciás csirkerolád rizzsel, párolt brokkolival

Tálba szedve lazán belekevertem az apróra kockázott májat és tarját, valamint egészben a pisztácia-szemeket.

Májas-pisztáciás csirkerolád rizzsel, párolt brokkolival

A sütőt bekapcsoltam 200 fokra és légkeveréses funkcióra.
Egy kb. 60×40 centis sütőpapírt vékonyan megkentem olajjal, amire bőrével lefelé ráfektettem a csirkét. Rúdszerűen a közepére halmoztam a tölteléket.

Májas-pisztáciás csirkerolád rizzsel, párolt brokkolival

A papír segítségével feltekertem, a két végét szaloncukor-szerűen összefogtam, és az egészet szorosan sonka-szerűen átkötöttem.
A sütő középre helyezett rácsára tettem. Legközelebb figyelni fogok, hogy úgy tegyem, hogy a hús összetétele kerüljön alulra, míg felül a teli bőrös rész legyen, mert így pirul meg gyönyörű aranysárgára a lélegző papír alatt.
A rács alá egy tepsit toltam, amibe ujjnyi vizet öntöttem, hogy az esetlegesen lecsöppenő zsiradék ne égjen meg.
Így sütöttem 80 percig, amikor a sütőből kivéve további 10-15 percet pihentettem. Egy tálcára helyezve (a benne lévő vízgőz miatt) a papírt óvatosan lehántottam, és nem túl vékony, kissé rézsútos szeletekre vágva tálaltam az időközben kb. 20 perc alatt enyhén sós, borsos vízben kifőtt rizzsel, és a rizs felett, fedő alatt megpárolt brokkolival, amit előtte rózsáira szedtem és enyhén sóztam, borsoztam.

Májas-pisztáciás csirkerolád rizzsel, párolt brokkolival

Vendégváráskor előre is elkészíthető, ez esetben akár hidegen, hámozott, filézett narancsszeletekkel, felezett körtebefőttel is kínálható. Ez utóbbi „tölthető” valamilyen piros (pl. málna, ribizli, áfonya) lekvárral… Sejtésem szerint nem lehet rá panasz!

Itt egy profi segít abban, hogyan csontozd ki a csirkét, és töltést követően hogyan kötözd meg (nem is fontos, hogy értsed, elég látni is):

(a recept forrása: Lajos Mari)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*