Mákos kalács-koszorúk

Mákos kalács-koszorúk – akár ajándékba

Mákos kalács-koszorúkHozzávalók:
40 dkg liszt
5 dkg darált mák
1 kávéskanál só
10 dkg cukor
1 biocitrom reszelt héja
2 tojás sárgája
1 csomag szárított élesztő
4 dkg vaj
meleg tej
tojásfehérje a kenéshez
szemes mák a szóráshoz

Elkészítés:
A robotgépem táljába szitáltam a lisztet, majd hozzáadtam a darált mákot, sót, cukrot, a citrom reszelt héját, a tojássárgákat a szárított élesztőt. A dagasztószárral keverni kezdtem, majd keverés közben hozzáadtam az olvasztott vajat és a megmelegített 2,5 dl tejből annyit, amennyitől könnyen gyúrható, de nem lágy tésztát kaptam.
Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztettem.
Enyhén lisztezett deszkára fordítottam, átgyúrtam, majd ránézésre kb. 7 egyenlő részre osztottam, amiket szintén 3 egyforma darabra vágtam.
Egyenként hosszú, vékony csíkokra sodortam (ha nem lisztes a felületük, akkor könnyebb), vagy a deszkán, vagy a két kezem között.
3 egyforma csík egyik végét összecsippentettem, befontam, majd a két végét is összetapasztottam. Így tettem az összes csíkkal.
Sütőpapírral fedett tepsire tettem a koszorúkat, még egy kicsit letakartam őket, hogy ismét megkeljenek.
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra és alsó-felső sütési funkcióra.
Megkentem a tetejüket tojásfehérjével, megszórtam szemes mákkal és a kb. 25 perc alatt kisütöttem – míg szép piros színt nem kaptak.
Amikor meghűltek, az összetételre masnit kötöttem, ugyanis hármat ajándékba szántam. Ezeket celofánba tettem.
A többit magában vagy lekvárral kenve megettük…

(Lehet ennél több, kisebb koszorút is készíteni ebből a mennyiségből.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*