Málnás-mascarponés brownie

Málnás-mascarponés brownie – turbózd fel egyszerűen, készítsd el egészségesen a népszerű csokitortát!

Málnás-mascarponés brownieHozzávalók:
Brownie:
17 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (én a LIDL-ben veszem a 74%-osat)
12 dkg vaj
11 dkg nyírfacukor
csipet só
1 teáskanál vaníliakivonat (v. aroma)
3 tojás
7 dkg teljes kiőrlésű liszt (v. zabliszt)
Krémsajt-réteg:
25 dkg (lehetőleg light) mascarpone (v. light krémsajt)
6 dkg nyírfacukor
1 tojás
fél vaníliarúd kikapart magjai (v. vaníliapor, -aroma)
Málnás réteg:
15-20 dkg málna
1 evőkanál nyírfacukor

Elkészítés:
Szezonban természetes friss málnából érdemes készíteni, ráadásul tökéletesen megfelelnek a kisebb, „másodosztályú” példányok is, miután úgyis összetöröd. Én most az általam szedett és télire elrakott mirelit málnát kivettem a fagyasztóból és egy szűrőkanálba tettem csepegni.

Kevés vizet engedtem egy lábasba, majd egy üvegtálat tettem a tetejére. Abba beletörtem a csokit (a 2. táblából maradt 3 nagy kockának borzasztóan örült a lánykám…), és hozzáadtam a kimért vajat is. Míg olvadtak, hagytam őket.

Ezalatt összekevertem a mascarponét a tojással és a nyírfacukorral, valamint a hosszában bevágott vaníliarúd késheggyel kikapart magjaval. Ez a fajta krémsajt elég kényes, így csak addig kevertem, amíg nagyon muszáj. Betettem a hűtőbe pihenni addig, míg felhasználtam.

A sütőt 180 fokra és alsó-felső sütési funkcióra kapcsoltam.

A megolvadt csokit és vajat levettem a gőzről, kézi habverővel átkevertem, majd a cukrot és a csipet sót hozzáadtam. Kicsit hagytam hűlni, majd a tojásokat egyenként beleütve és egyenként alaposan elkeverve sűrítettem az állagán. Hozzáadtam a vaníliaaromát, és belemértem a lisztet, ezekkel egyneművé kevertem.

A szív alakú kapcsos formám aljába (ez a 26 centis tortaforma másfélszeresének felel meg, de egy kisebb tepsi is megfelel) beszorítottam egy nagyobb sütőpapírt, majd a kilógó felesleget levágtam. Megkentem vajjal a forma oldalát, és beleöntöttem a csokis masszát, amit elegyengettem.
Az édes mascarponés krémet egyenletesen a tetejére simítottam. Érdemes figyelni, hogy a szélére is jusson, különben azt evéskor meg fogják hagyni!

A málnához adtam a cukrot, botmixerrel (de akár csak villával) alaposan összetörtem. Csepegtetve egyenletesen eloszlattam a krémsajtos réteg tetején, majd egy hurkapálcával (v. fogvájóval) márványosra húztam. (Ha kevesebb a málna, mutatósabb. Én mondjuk inkább a mennyiségre mentem…)

Sütőbe toltam, majd 35 perc után késznek ítéltem. Az eredeti receptben 40-50 perc szerepel, ami így, utólag borzasztó soknak tűnik… Úgy gondolom, ha nem sütöm még 35 percig sem, csak 30-ig, akkor legfeljebb a csokis réteg közepe maradt volna kissé folyós, ami egy brownie esetében még kifejezetten jó is. Szóval, szerintem kár teljesen kötöttre sütni a tésztát…

Laktató süti, nem olyan, mint a könnyű piskóta-tésztások, de ha 5-6 adagnál többre méretezed, elégedetlenség lesz belőle…!
(Írhatnám, mint a legtöbb esetében: “rögtön dupla-adagos”!)

Málnás-mascarponés brownie 1Tudj meg többet a nyírfacukorról!

Itt pedig arról informálódhatsz, én hogyan teszem el télire a bogyós gyümölcsöket.

(a fenti recept forrása: receptneked.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*