Marcipáncsillagok

Marcipáncsillagok – tényleg nagyon marcipánosak!

marcipán-csillagok

Hozzávalók (32 darabhoz):
30 dkg marcipánmassza
10 dkg finomliszt
2 kisebb tojás
1-1,5 kávéskanál mandulaaroma
porcukor
díszítéshez:
dió, mogyoró, aszalt gyümölcsök, kandírozott citrushéjak, koktélcseresznye, sótlan pisztácia stb.

Elkészítés:
A sütőm 2 tepsijébe sütőpapírt fektettem.
A marcipánmasszát kb. 1×1 centis kockákra vágtam, majd 2-3 percig a kezem melegével gyúrtam-puhítottam.
A lisztet a deszkára szitáltam, a tetejére tördeltem a marcipánt, hozzáadtam az egyik tojásfehérjét és a mandulaaromát, amikkel sima képlékeny masszává dolgoztam, majd cipóvá formáltam.
A sütőt bekapcsoltam 220 fokra.
Porcukorral meghintett deszkán (vagy két sütőpapír között) 3 mm vastagságúra nyújtottam a tésztát.
Közepes méretű, porcukorba mártogatott csillagformával kiszúrtam, a „szabáshulladékot” ismét átgyúrtam, nyújtottam, formáztam, míg el nem fogyott.
A csillagokat a tepsikre rakosgattam.
A másik tojásfehérjét villával kissé felvertem, és mivel gyorsan szárad, több részletben, ahogy a díszítéssel haladtam, vékonyan megkentem vele a csillagok tetejét.
Az előkészített csillagokat a sütő közepén (sütőtől függően) 5-7 perc alatt sütöttem készre, a tepsiben hagytam langyosra, rácsra téve teljesen kihűlni.
Jól záródó fémdobozban sütőpapírral rétegezve 2-3 hétig is eláll(na – nálunk egy este alatt elfogyott…).

Mivel sós pisztáciát több helyen lehet kapni, így tipp, hogyan varázsolhatsz sósból natúr ízűt:
Kifejted a csonthéjából, váltott vízzel legalább kétszer leforrázod, 2×20 percig pihenteted, mindkét alkalommal hideg vízzel leöblíted, majd lepattintod a (barnás) héját.
Konyharuhára terítve 1-2 napig szikkadni hagyjuk.

(A tojások fel nem használt sárgáit kevés cukorral – plusz esetleg liszttel – elkeverve édességként ettük meg.)

(Forrás: Lakáskultúra)

Egy Hozzászólás ehhez Marcipáncsillagok

  1. Vivica szerint:

    Ma a tésztából kimaradt tojássárgájával kentem meg a kiszúrt alapokat, és így is tökéletes – hacsak nem még tetszetősebb – sütiket kaptam.
    Ha így teszel nem 2 tojás kell a recepthez, és nem lesz 2 felesleges tojássárgád… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*