Mazsolás almás pite

Mazsolás almás pite – puha tésztás, párolt almás

A férjem már napok (vagy hetek?) óta rágta a fülem egy kis „puha tésztás” almás pitéért. Kizárólag csak azért húzódzkodtam, mivel ehhez a sütihez jellemzően a már kissé másodrangú, akár hibás, almakészlet végét szoktam felhasználni, most viszont almaszezon van. Viszont be kellett látnom, hónapokig úgysem tudom az időt húzni, úgyhogy elővettem a gusztusos, lédús, gyönyörű almákat. Persze, így is nagyon finom lett!

Almás pite

Hozzávalók:
1,5 kg savanyú alma
cukor
2 csomag vaníliás cukor
5 dkg mazsola
őrölt fahéj
1 citrom héja
40 dkg liszt
10 dkg zsír

2 tojás
2,5 dkg friss élesztő (1 dl tejben, kávéskanálnyi cukorban felfuttatva)
3-4 evőkanál sárgabaracklekvár

Elkészítés:
Az almákat megpucoltam, csumájuk nélkül durvára reszeltem, ízlés szerinti cukorral (én 5 evőkanállal) megszórva serpenyőbe tettem, és puhára pároltam. A tüzet elzárva alatta hozzáadtam a mazsolát, 1 csomag vaníliás cukrot, egy csapott evőkanál fahéjat, belereszeltem az alaposan megmosott citrom héját. Mivel nem kifejezetten savanyú volt az almám, így hozzáöntöttem a citrom kifacsart levét is, majd elkevertem.
Amíg a töltelék hűlt, elkészítettem a tésztát: a lisztet és a zsírt egy csipet sóval elmorzsoltam, majd 1 tojással, és a felfuttatott élesztővel összegyúrtam. Fél óráig letakarva pihentettem, hogy megkeljen.
A sütőt bekapcsoltam 170 fokra és alsó-felső sütési funkcióra.
A tésztát 2 részre osztottam és az egyiket lisztezett deszkán a kb. 37×28 centis (közepes) tepsim méretére nyújtottam.
A tepsit vékonyan kikentem zsírral, beliszteztem, és a tésztát belefektettem. Megkentem lekvárral, majd a tölteléket is eloszlattam rajta.
A tészta másik felét is kinyújtottam, ráterítettem a töltelékre, megszurkáltam villával, megkentem a másik (elkevert) tojással, és a sütőbe toltam. Kb. 40-45 perc alatt gyönyörűen megpirult.
Még forrón megszórtam vaníliás cukorral a tetejét, és türelmetlenül vártuk, hogy meghűljön, szépen felszeletelhető legyen. Nem győztük, úgyhogy még langyos volt, mikor enni kezdtük…

(forrás: nosalty.hu)

Egy Hozzászólás ehhez Mazsolás almás pite

  1. Kiss Julianna szerint:

    Tetszik!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*