Meggyes-mákos bögrés pite

Meggyes-mákos bögrés pite

Nálunk nyerő páros a mák és a meggy együtt, úgyhogy most, hogy meggy-szezon van, nem is volt kérdés, hogy ezt a receptet választottam.

Meggyes-mákos bögrés piteHozzávalók (1 bögre/csésze = 2,5 dl):
50 dkg magozott meggy (kb. 65-70 dekából lett) – de a befőtt is megteszi
1 tojás
1 bögre cukor + 1 evőkanál
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg puha vaj
1 bögre darált mák
1 bögre liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csipet só
1 biocitrom héja
porcukor a szóráshoz
(+ vaj, liszt a tepsi kikenéséhez, ha nem a sütőpapírozás mellett döntesz)

Elkészítés:
A meggyet magozás után szűrőkanálba téve megszórtam 1 evőkanál cukorral, majd félretettem, hogy kissé szabaduljon a levétől, amíg a tésztát összeállítom.

A sütőt bekapcsoltam 190 fokra és alsó-felső sütési funkcióra.

A tojást elkevertem a cukorral, vaníliás cukorral és a vajjal.
Külön kimértem a száraz összetevőket: a darált mákot, a lisztet, sütőport, őrölt fahéjat, sót, és belereszeltem a biocitrom héját.
A cukros tojáshoz felváltva adagoltam a lisztes egyveleget és a bögre tejet, miközben habverővel kevergettem.

A tepsibe túllógó sütőpapírt fektettem (a vajazás-lisztezés is megteszi), majd a masszát beleöntöttem, egyenletesre igazítottam.
A magozott cukros meggyet átöntöttem a tészta kiürült táljába 1 púpozott evőkanál liszttel összeforgattam. (Állítólag ez megakadályozza, hogy a gyümölcs az aljára merüljön.)
Eloszlattam a gyümölcsöt a tészta tetején, majd a forró sütőbe toltam 35-40 percre.

A piskóta/pite jellegű tésztáknak +5 perc sütés kevésbé árt, mintha még nyers a közepük, sőt, a szélük a legfinomabb, így ez esetben is azt javaslom, hogy ha a közepébe szúrt villán még massza marad, feltétlenül süsd tovább!

A sütőpapírt megfogva kiemelhető a tepsiből, így gyorsabban hűl. Ha legalább már csak langyos szépen szeletelhető.
A tetejét porcukorral hintettem.

2 nap egymás után megsütöttem, de talán még mindig nem utoljára ebben a szezonban, ezzel azt hiszem, a sikeréről mindent elárultam…

Az eredeti recept 20×30 centis tepsiméretet adott meg, nekem egy kicsit nagyobb volt, így valamivel laposabb lett a sütim.

Tipp:
Amennyiben valakinek soknak tűnne a mák és a meggy domináns íze együtt, annak így ajánlanám: a meggy anélkül elhagyható, hogy bármivel is pótolni kellene, ez esetben egy egyszerű mákos sütit kapsz. Ha inkább a mákot szeretnéd elhagyni, akkor 1 helyett 2 bögre lisztet javaslok használni.

(recept forrása: mindmegette.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*