Mézes dióval töltött kacsamell vajas zöldségekkel

Mézes dióval töltött kacsamell vajas zöldségekkel

Mézes dióval töltött kacsamell vajas zöldségekkel

Hozzávalók (4-5 főre):
4 db bőrös kacsamellfilé (80-85 dkg)
8 evőkanál durvára aprított dió
3 evőkanál méz

durvára tört bors
2 evőkanál pardicsompüré
1 púpos evőkanál liszt
2 dl zöldségleves (akár egy fél leveskockából)
köret:
4 szál répa
40 dkg krumpli
8 dkg vaj
2 közepes cukkini (ideálisan az egyik sárga)
1 közepes padlizsán

provence-i fűszerkeverék
4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra.
A megmosott, leszárított kacsamelleket éles késsel felszúrtam.
A diót összekevertem a mézzel, megtöltöttem vele a melleket, melyek nyílását hústűvel bezártam. Mindkét oldalukat sóztam, borsoztam és a bőrös felükkel felfelé tepsibe tettem. Alufóliával letakartam, 20 percig így sütöttem, majd újabb 15 perc alatt – időnként a pecsenyelével meglocsolva pirosra sütöttem. Akkor jó, ha kettévágva a hús közepe kicsit rózsaszínes marad, különben a kacsahús kiszáradhat.
Sütés közben elkészítettem a köretet:
A meghámozott sárgarépákat fél karikákra, a megtisztított krumplit kisebb darabokra vágtam, egy magasabb falú serpenyőben megolvasztott vajon, nagy lángon megfuttattam, lefedve lassú tűzön roppanósra pároltam. A cukkiniket és padlizsánt megmostam, végüket levágtam, kisebb darabokra vágtam, a serpenyőbe szórtam, majd az aprított fokhagymákkal, sóval, a fűszerkeverékkel, aprított petrezselyemmel ízesítettem, közepes lángon összepirítottam.
Végül a mellek visszamaradt pecsenyelevén (vagy ha túl sok lenne, egy részén) a paradicsompürét megpirítottam, megszórtam a liszttel, felöntöttem a zöldséglevessel, felforraltam, ízlés szerint sóval, borssal hintettem.

Tálaláskor a pirított zöldségekből a tányérokra halmoztam, a ferdén szeletelt kacsamelleket melléjük tettem, a pecsenyeszafttal körbelocsoltam.

(forrás: Liptai Zoltán – Fenséges karácsonyi menük)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*