Mogyorós-mascarponés banántorta

Mogyorós-mascarponés banántorta

Mascarponés-mogyorós banántortaHozzávalók (16 centis tortaformához, vagy -karikához):
A tésztához:
15 dkg liszt
1 csomag sütőpor
28 dkg banán (tisztított mennyiség)
11 dkg natúr joghurt
csipet só
6 dkg olaj
12 dkg cukor
A krémhez:
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
12 dkg joghurt
+ kb. 10 dkg sótlan pörkölt mogyoró
Az öntethez:
5 dkg cukor
2 dkg vaj
csipet só
6 dkg tejszín

Elkészítés:
A sütőt bekapcsoltam 170 fokra és alsó-felső sütési funkcióra. A kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt szorítottam.

A banánt villával pépesre törtem, majd a többi összetevőjét is hozzákevertem. Beleöntöttem a formába, a keverőlapáttal a masszát a közepétől kiindulva felhúzogattam a perem széléig – ez biztosította, hogy a lehető legkevésbé puposodjon fel – majd a sütőbe tolva megsütöttem. Kb. 40 perc, de érdemes többször ellenőrizni vagy a közepébe szúrt tűvel/villával, vagy ha az ujjaddal megnyomod a tetejét és rugalmasan azonnal visszajön a tészta, akkor sült meg.

Amíg a tészta sült, a mascarponéhoz adtam a porcukrot, a joghurtot és robotgéppel habosra kevertem. Felhasználásig visszatettem a hűtőbe.

Amikor a tészta megsült, kicsit hűlni hagytam, majd néhány perc múlva a forma oldaláról egy késsel leválasztottam. A sütőpapír lehúzása után rácsra tettem teljesen meghűlni.
Ekkor egy kenyérvágó késsel félbevágtam, a krém felével megkentem az alját, a lap másik felét rátettem, a maradék krémet pedig annak a tetejére kentem.

A karamellhez egy teflonos serpenyőben nagy lángon karamellizálni kezdtem a cukrot. Mikor megolvadt, hozzáadtam a vajat, majd vékony sugárban a tejszínt, végül a csipet sót. Összeforraltam, és félretettem kicsit hűlni.
A pirított mogyoróval (amit kissé darabolni is lehet) megszórtam a torta krémes tetejét, leöntöttem a karamellel, és legalább 2-3 órára a hűtőbe tettem, hogy krém is megdermedjen. Ekkor szeletelhető és fogyasztható.

A banán rostjainak köszönhetően mutatós, tarka lett a tészta (és nem utolsó sorban a tojásmentesség jól jön az arra érzékenyeknek). A joghurt savanykás íze és a cukor édessége különleges ízt kölcsönzött a mascarponés krémnek. A mogyoró és a karamell-öntet további íz-variációkat adott a torta együttes élményéhez.

Tippek:
Simán elkészíthető pl. egy 26 centis formában is, akkor nem kell félbevágni, hanem mehet az egész krém a banános piskótaalapra. A mogyoró ízlés szerint szeletelt mandulára is váltható.

(a recept forrása: Chef Parade)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*