Mozzarellás sertésszelet zöldségágyon

Mozzarellás sertésszelet zöldségágyon – finom olaszos egytálétel

Aprítsd fel a zöldségeket, süsd elő a húsokat és a zöldségeket, sütőben olvaszd rájuk a sajtot, és már ehető is!

Mozzarellás sertésszelet zöldségágyon

Hozzávalók:
60-70 dkg sertéskaraj, még finomabb, ha szűzpecsenye (akár borjú)
50 dkg paradicsom
50 dkg zöld spárga (és/vagy 25 dkg apró szemű champignon gomba, amiből akár az üveges is megfelel)
1 kaliforniai paprika (lehet fél-fél piros és sárga)
1 kisebb csípős paprika
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb vöröshagyma
1 rozmaringág
2-3 szál kakukkfű
nagy marék bazsalikom
1 csomag mozzarella (minimum 125 g)

bors
vaj vagy margarin
olívaolaj

Elkészítés:
A húst leöblítettem, szárazra töröltem, és 8 db 2-3 cm vastag szeletre vágtam.
A zöldségeket megmostam. A spárgák fás végét levágtam, 2 centisekre daraboltam, majd sós forró vízben 5 perc alatt előfőztem.
Közben a paprikát kicsumáztam, vékony csíkokra metéltem. A csípős paprikát (én a gyerekek miatt kihagytam, ellenkező esetben) ketté kell vágni és apróra kockázni csakúgy, mint a fokhagymákat. A vöröshagymát tisztítás után vékonyan felkarikáztam, a gombát mérettől függően félbe-negyedbe kell vágni. A zöldfűszereket leöblítettem, a leveleiket lehúztam a fás szárról, és finomra vágtam 8 bazsalikomlevél kivételével, plusz egy bóbitát, amit díszítésnek szántam is félretettem. A paradicsomokat leforráztam, meghámoztam és negyedeltem.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra.
A karajt klopfolni szükséges, míg a szűzpecsenye-szeleteket tenyérrel kissé ellapítani, melyeket sóztam és durvára őrölt borssal hintettem. Serpenyőben felforrósítottam bő 1 evőkanál vajat/margarint és 1 evőkanál olajat, majd erős tűzön, oldalanként 3-4 perc alatt elősütöttem a húsokat (szűzérméknek 2-2 perc is elég lehet), majd papírtörlőre emeltem és melegen tartottam.
A visszamaradt pecsenyelében néhány perc alatt megfonnyasztottam a vöröshagymát, hozzáadtam fokhagymát (és a csípős paprikát, ill. ha van, akkor a gombát), majd a kaliforniai paprikát, paradicsomot, a leszűrt spárgát, a zöldfűszereket, és nagy lángon további 5 percig pirítottam.
A ragut egy akkora tűzálló tálba terítettem, hogy a tetejére fektetve egy rétegben kényelmesen elférjenek a hússzeletek is. Mindegyikre tettem bazsalikomlevelet, betakartam az 1 cm vastagra felszeletelt mozzarellával (ha mini golyók, kettévágva lehet a húsokra tenni), majd a tetejüket megkentem egy kevés olívaolajjal.
A forró sütőben csak addig sütöttem, amíg a sajt megolvadt (8-10 perc), és azonnal tálaltam.

Ha igény volna rá, ezalatt az idő alatt további köretként tésztát (orsót, mini makarónit) is ki lehet főzni, vagy akár alaposan megmosva, sós forró vízben 30-40 dkg apró szemű újkrumplit 7-8 perc alatt meg lehet főzni, hogy aprított petrezselyemmel átforgatva lehessen további köretként adni. Nálunk nem volt rá szükség, így alig több, mint fél óra alatt az egész készen volt.

(receptötlet: mindmegette.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*